Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η θετική εμπειρία της Τουρκίας

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του κ Ερντογάν στη χώρα μας, πέρα από την ενεργοποίηση των εθνικών μας ανακλαστικών ως προς την αγνότητα των προθέσεων του, μας προσέφερε μια ακόμη ευκαιρία: να αναζητήσουμε σε βάθος τα αίτια του «οικονομικού θαύματος» που συντελείται στη γειτονική χώρα και να διαπιστώσουμε ότι στη βάση της έντονα αναπτυξιακής πορείας της Τουρκίας βρίσκεται η δεκαετής σχεδόν παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Ναι, αυτό το «καταραμένο» Ταμείο «ευθύνεται» εν πολλοίς για το γεγονός ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται από έναν φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης, που την κατατάσσει μεταξύ των υποψηφίων χωρών οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες μετά τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα! Η διατήρηση ενός ρυθμού ανάπτυξης κατά μέσο όρο 6% θα μπορούσε να βάλει την οικονομία της Τουρκίας, ύψους 620 δις δολαρίων, μπροστά από τη Γερμανία μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη γνωστή μας Goldman Sachs!..
ΑΛΛΑ ακόμη κι αν διαψευστούν οι προβλέψεις της αμαρτωλής εταιρίας, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το παρόν. Με κέρδη 70% τον τελευταίο χρόνο και τους ξένους επενδυτές να συρρέουν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αγοράζοντας τουρκικές μετοχές και ομόλογα σε επίπεδα ρεκόρ η οικονομική ισχύς της Τουρκίας είναι αναμφισβήτητη. Οι εξαγωγές της χώρας έχουν τριπλασιαστεί από το 2002 φθάνοντας στα 102 δις δολάρια, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, μένοντας πίσω μόνο από την Κίνα από τις χώρες του G20, των είκοσι δηλαδή πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου! (στοιχεία από το Blooberg)
ΑΥΤΟ που μας αφορά, είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται σ αυτή την ευχάριστη θέση καθώς κλείνει ο κύκλος της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα οικονομικά της και από τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Από το 1999 που μπήκε στη ζωή της γειτονικής χώρας το ΔΝΤ η Τουρκία πήρε δάνεια ύψους 46 δις δολαρίων και «ήπιε το πικρό φάρμακο» που ετοιμαζόμαστε να πιούμε τώρα εμείς σε αντάλλαγμα. Τι περιείχε το εν λόγω «πικρό φάρμακο»; Δραματική μείωση των δημοσίων δαπανών, πώληση κρατικών επιχειρήσεων αξίας 30 δις δολαρίων, ενίσχυση των χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών Αρχών, αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για τις τράπεζες, εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής. Πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση εταιρικών φόρων, αύξηση άλλων φόρων, μείωση της γραφειοκρατίας, προσέλκυση επενδυτών…
ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «υπάρχει ελπίδα μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;» η απάντηση που μας έρχεται είναι ένα ηχηρό «Ναι». Κι έρχεται από δίπλα μας, από μια χώρα που το 2001 (όταν εμείς ζούσαμε την ευφορία της εισδοχής στην Ευρωζώνη) η οικονομία της κατέρρεε με ύφεση 5,7%, πληθωρισμό 55% και τη λίρα να υποτιμάται κατά 51%!!! Αν αυτό είναι ο «πάτος του βαρελιού» επιβεβαιώθηκε ότι το «μετά» δεν είναι να συνεχίσει μια χώρα να ξύνει αυτόν τον πάτο, αλλά να βρεί το κουράγιο να σηκωθεί. Έχει πολιτικό κόστος μια τέτοια επιλογή για εκείνους που θα πάρουν την δύσκολη απόφαση, αλλά η χώρα θα της είναι ευγνώμων δέκα – δεκαπέντε χρόνια μετά… Οι Τούρκοι δεν είναι πιο έξυπνοι από μας… Απλά ένοιωσαν νωρίτερα την απειλή του θανάτου κι αντέδρασαν με την λογική του υγιούς οργανισμού… Ας ελπίσουμε ότι σε μια δεκαετία το ίδιο ευχάριστα με αυτούς θα θυμόμαστε τη δυσάρεστη περιπέτεια που εμείς περνάμε τώρα…

6 σχόλια:

  1. Διαχρονικά είναι ευρέως διαδεδομένο στην ελληνική κοινωνία,ότι ζούμε σ'ένα κράτος οίκο ανοχής ή λαικιστί "μπουρδέλο".Ουδέν αναληθέστερον τούτου.Ερχομαι μετά από τόσα χρόνια να ανατρέψω μια λαική πλάνη και να αποκαταστήσω μια ιστορική αλήθεια.Στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχει ένας οίκος ανοχής μ'αυτό το κράτος.Ο οίκος ανοχής είναι μια κάθετα οργανωμένη επιχείρηση.
    Πλησιάζοντας αναγνωρίζεις το κτίριο απ'το κόκκινο φωτάκι της εισόδου.Μπαίνεις στο σαλόνι και κάθεσαι σ'έναν καναπέ(αμφιβόλου καθαριότητας ή αυτή την εντύπωση σου δίνει εξ' αιτίας του χαμηλού φωτισμού.) Κάθεσαι λοιπόν, μόνος ή παρέα με άλλους συναγωνιστές,χωρίς να ακουμπήσεις την πλάτη πίσω.Ο χώρος κυριαρχείται από χαμηλωμένο και απαλό φωτισμό.
    Σε λίγο βγαίνει η τσα-τσα με την κοπέλα.Παρουσιάζει την κοπέλα(ελαφρά ενδεδυμένη) και αναφέρει την τιμή.Εδώ ανοίγονται 2 επιλογές στον επισκέπτη:ή η κοπέλα δεν είναι του γούστου σου,οπότε φεύγεις να αναζητήσεις αλλού εμπειρίες που θα δώσουν κάποιο νόημα στη ζωή σου,ή μένεις και το παλεύεις.Αφού μείνεις λοιπόν,πληρώνεις την τσα-τσα η οποία σε οδηγεί στο δωμάτιο.Εκεί ξεντύνεσαι και περιμένεις την κοπέλα.Σε λίγο έρχεται χαμογελαστή και σου λέει,σε πολύ σπαστά ελληνικά,το 100% ελληνικό ονομά της.Χαμογελάς κι'εσύ και της πετάς ότι όνομα σούρθει εκείνη τη στιγμή στο μυαλό.(Σχεδόν ποτέ το πραγματικό σου,από ένστικτο και ειδικά εάν είσαι παντρεμένος.)
    Ακολουθεί η πράξη μ'ένα βαθμό επιτυχίας ανάλογο με την ηλικία και την ορεξή σου και αντιστρόφως ανάλογο με την ψυχολογική σου διάθεση.(Αν χρωστάς σε τράπεζες ή στο δημόσιο μην πατάς σε τέτοια μέρη.Θα εκτεθείς.)
    Κάποτε τελειώνεις,χαιρετάς την κοπέλα,βγαίνεις,ρίχνεις κι'ένα χαμόγελο στην τσα-τσα στην έξοδο και φεύγεις κατά το μαλα ευχαριστημένος.
    Ολα ξεκάθαρα,όλα τακτοποιημένα.Ούτε κρυφές χρεώσεις,ούτε παραπλανήσεις.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα.Η σωστή λέξη που μπορεί να περιγράψει ευκρινώς το κράτος μας,είναι ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' το στόμα σου και στου Αλλαχ το αφτί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, λέτε για τα οικονομικά της Τουρκίας (πληρωμένος μάλλον είστε) και δεν λέτε τίποτε για τα υποδουλωμένα αδέλφια μας στην Κωνσταντινούπολη;
    Ντροπή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απολαυστικό το κείμενο του evroligouris.
    Και...πλήρως κατατοπιστικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγραψες πάλι ... Επίσης να σημειώσω οτι η είσοδος του ΔΝΤ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής για παράδειγμα σήμανε τον πολιτικό θάνατο των σταυροκουμπωμενων εγκληματιων λευκου κολλαρου με μπριγιαντινη και μεγάλα και "βαριά" ονόματα. Θα αλλαξουν πολλά πραγματα και το αλγεβρικο αθροισμα θα είναι +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...αχχχ!!!σε δέκα χρόνια θα είμαι πενήντα...!!!
    (Πράγματι πολύ κατατοπιστικός ο evroligouris. Κι αν δεν ξέραμε κάτι εμείς οι γυναίκες για αυτές τις επιχειρήσεις το μάθαμε...)
    Διάβασα στην Athens Voices το εξής:Σε ταμπέλα έξω από μπαρ της Βουλγαρίας ετοιμάζεται να αναρτηθεί το..."Προσεχώς Ελληνίδες"!!! Ψιλοάσχετο με την εγγραφή σας αλλά...ότι μας καίει τον καθένα μας βγαίνει εδώ μέσα στα blogs...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.