Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ!

ΠΡΙΝ δυό χρόνια στο μάτς του Ολυμπιακού Πειραιώς με τον Πανσεραϊκό, όταν τα μεγάφωνα του σταδίου Καραϊσκάκη μετέδιδαν ότι ο τερματοφύλακας της ομάδος των Σερρών ονομάζεται Κηπουρός, οι οπαδοί του Ολυμπιακού αντέδρασαν με σκωπτικό τρόπο, φωνάζοντας ρυθμικά: «Άλ-λος εί-ναι ο Κη-που-ρός, άλ-λος εί-ναι ο Κη-που-ρός»!...
Το σύνθημα δεν είχε να κάνει με τον ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να διεξαχθεί καθώς ανακοινώθηκαν οι συνθέσεις των ομάδων αλλά με την επικαιρότητα εκείνων των ημερών που ήθελε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και της εθνικής μας ομάδας Αντώνη Νικοπολίδη να επιδιώκει τον διορισμό του ως κηπουρού στον Δήμο Κηφισιάς!....
O ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ…
ΔΥΟ χρόνια αργότερα, σήμερα δηλαδή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη σκληρών μέτρων για να τη στηρίξει οικονομικά, το παράδειγμα του Νικοπολίδη μπορεί να εξηγήσει κάλλιστα το πώς φτάσαμε ως εδώ…Άλλωστε, έχουμε όλοι λίγο ως πολύ αποδεχθεί ότι οι πολιτικοί μας φταίνε επειδή διορίζοντάς μας στο δημόσιο εξαγόραζαν την ψήφο μας και κέρδιζαν πολιτικό χρόνο…Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια…Η άλλη μισή είναι ότι ο Νικοπολίδης πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο για να ανεγερθεί το μνημείο της ελληνικής ιδιοτέλειας και να τοποθετηθεί δίπλα στον «άγνωστο στρατιώτη», για να θυμίζει στους απογόνους μας τον «άγνωστο ψηφοφόρο»…
Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ…
ΓΙΑΤΙ όμως ο Νικοπολίδης κι όχι τα υπόλοιπα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζούμε με το όνειρο ενός (ό,τι νάναι) διορισμού στο Δημόσιο; Γιατί, το να ζητάει να διορισθεί στο Δημόσιο ένας νέος που γαλουχήθηκε από την οικογένεια του ότι «δεν έχει στον ήλιο μοίρα», αν δεν καταφέρει να «τρουπώσει» στο Δημόσιο είναι λογικοφανές…Αλλά το να ζητάει ένας δισεκατομμυριούχος ποδοσφαιριστής να διοριστεί …κηπουρός για να εισπράττει χίλια ευρώ το μήνα, είναι η επιτομή της νεοελληνικής παθολογίας…«Παθολογίας» και όχι «απληστίας» όπως ενδεχομένως υπεραπλουστευτικά συμπεράνουν κάποιοι…Γιατί, ο Νικοπολίδης δεν διεκδίκησε το επιπλέον χιλιάρικο για να αυξήσει το εισόδημα του (πιθανότατα ο κηπουρός που απασχολεί στη βίλλα του να του στοιχίζει ακριβότερα), αλλά γιατί μεγάλωσε – όπως οι περισσότεροι από εμάς άλλωστε – σ’ ένα περιβάλλον που μας βομβάρδιζε με την ιδέα της σταθερότητας του δημοσίου! Τόσο ίσως, που ούτε ο παχυλός τραπεζικός του λογαριασμός μπορούσε να αντιδικήσει με την νοοτροπία που απέκτησε…
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ…
Ο ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ δεν είναι η εξαίρεση…Είναι ο κανόνας σ’ αυτό τον τόπο…Αφορά όλους εμάς που προτιμούμε το σταθερό χιλιάρικο του δημοσίου από το ρίσκο του να γίνουμε ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. προπονητής, στην περίπτωση Νικοπολίδη) ακόμη κι όταν μια ενδεχόμενη επιτυχία στη risky επιλογή σημαίνει πολύ περισσότερα χρήματα! Ούτε μας νοιάζει αν από αφίσα στα δωμάτια των εφήβων όλης της χώρας (ο έλληνας Κλούνεϊ) καταντήσουμε να κουρεύουμε το γρασίδι στα παρκάκια της Κηφισιάς!...




●●● ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ…
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτή μας την ανάγκη «κάλυψαν» οι πολιτικοί μας και τώρα τους βρίζουμε γιατί εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία μας και δεν μας είπαν «όχι» πριν φτάσουμε ως εδώ…Πριν τους καταδικάσουμε, ας θυμηθούμε όσους εξ αυτών (ελάχιστοι) τόλμησαν να μας πουν ευθέως ότι «δεν κάνουν ρουσφέτια»…Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν φταίνε μόνον όσοι εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις, αλλά κι όσοι τους επιβραβεύουν…


Ο ΙΟΣ

6 σχόλια:

  1. Υποθέτουμε ότι ο λαός σουτάρει τους πολιτικούς.Ας κάνουμε ένα νοητικό πείραμα,να διαλέξουμε επάγγελμα για κάποιους από αυτούς.Επάγγελμα που να συνάδει με τον χαρακτήρα τους,την ιδιοσυγκρασία,και κυρίως τις ικανότητές τους.Εχουμε:
    1.κώστας Καραμανλής.Μάγειρας σε Οινοζυθεστιατόριο στα Δερβενοχώρια.Ειδικεύεται στο κοκορέτσι.Δουλεύει με φίμωτρο για την αποφυγή κατανάλωσης των εδεσμάτων την ώρα του ψησίματος.
    2.Γιώργος Παπανδρέου.Καθαριστής σε συνεδριακούς και κοινοχρήστων χώρων.
    3.Καρατζαφέρης.Πορτιέρης σε νυχτερινό κέντρο,που θα λέει ανέκδοτα στους πελάτες καθώς θα τους υποδέχεται στην είσοδο.
    4.Αλέξης.Μεγάλο στέλεχος του Δημοσίου(μπήκε με μέσον),υψηλά αμειβόμενος,ευρισκόμενος σε παρατεταμένη απεργία το τελευταίο χρονικό διάστημα επειδή με τα νέα μέτρα του κόψαν 168 ευρώ μηνιαίως.
    5.Αλέκα.Κοπτοραπτού-Τιγκελού σε βιοτεχνία στη Ν.Ιωνία,μονίμως ζοχαδιασμένη επειδή τα αφεντικά της δεν της κολλάνε τα ένσημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από τον Νικοπολίδη έχω άλλο ένα παράδειγμα για την εμμονή του έλληνα να διοριστεί στο δημόσιο.
    Αναφέρομαι σ΄αυτούς που εργάζονταν (σκληρά κατά γενική ομολογία) στο δημόσιο με τα προγράμματα stage, λαμβάνοντας τον εξευτελιστικό μισθό των 400 ευρώ, χωρίς επιδόματα, άδειες, ασφάλεια κλπ.προνόμια, επί μήνες και επί χρόνια.
    Θα δέχονταν άραγε να εργαστούν με τους απάνθρωπους αυτούς όρους στον ιδιωτικό τομέα; ΄Οχι, βέβαια. Δεν θα το συζητούσαν καν.
    Αντιθέτως, υπέκυπταν αδιαμαρτύρητα σαυτήν τη χυδαιότητα του κράτους ακριβώς επειδή προσδοκούσαν να διοριστούν μόνιμα στο Δημόσιο.

    Υ.Γ.Προς τον evroligouris
    Δηλαδή, ο Αλέξης θα απεργούσε ενώ η Αλέκα θα ήταν απλώς ζοχαδιασμένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλλα,και η Αλέκα θα απεργούσε,απλώς το στυλ της φέρνει σε Τιγκελού-Κοπτοραπτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και το ζοχαδιασμένη, με την αρχική του σημασία, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι αλλά δεν εξετάζουμε και μια άλλη παράμετρο του θέματος. Τι βοήθεια, τι εγγυήσεις δίνει το κράτος, αυτό το δικό μας κράτος, σε κάθε προσπάθεια να ασχοληθεί κάποιος με τον ιδιωτικό τομέα; Που βρίσκεται η παραγωγικότητα μας ως χώρα; Πως διατίθενται τα προϊόντα που ενδεχομένως παράγουμε; Στην τεχνολογία για παράδειγμα ποιες είναι οι πρόοδοι μας; Δεν αρκεί μόνο η σκληρή δουλειά χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας. Μιας πολιτείας δικής μας που αδιαφορεί εντελώς για τους πολίτες της, μάλιστα σπρώχνει τους επιχειρηματίες προς το εξωτερικό όπως στους περισσότερους τομείς. Οπότε...οι πολίτες στην εξασφάλιση της σίγουρης δουλειάς και οι πολιτικοί ήσυχοι στην καρέκλα τους.
    Τελικά από ένα φτωχό κράτος σε χρήμα αλλά και σε όραμα και βούληση τι περιμένουμε;
    Αυτό είμαστε!!!
    Και μάλιστα γινόμαστε και εχθροί όσων μπορούν να στηρίξουν ιδιωτικές επιχειρήσεις-και μάλιστα ψέγουμε την πολιτική γιατί τους στηρίζει παριστάνοντας τους προοδευτικούς. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος οπισθοδρομικός...;
    Πάλι καταλήξαμε στα ίδια: Κράτος μπάχαλο μεγάλο είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΄Εχεις δίκιο Catherine που λες ότι το κράτος δεν βοηθάει και δεν στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα και ότι αδιαφορεί για τους πολίτες του. Και εγώ θα συμπλήρωνα ούτε ελέγχει ούτε τιμωρεί τους κακούς εργοδότες, δεν δίνει κίνητρα και δεν εξασφαλίζει τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. ΄Οτι δεν τηρεί ούτε τους νόμους που προστατεύουν τον ιδιωτικό τομέα.
    Αλλά το κράτος δεν είναι κάτι άυλο, αόριστο και άπιαστο.Το κράτος αποτελείται ακριβώς από εκείνους που περιγράφουμε πιο πάνω, από αυτούς που το μόνο τους μέλημα ήταν να "τρουπώσουν" και να βολευτούν.

    Για να μην αδικούμε πάντως τον Νικοπολίδη, το ίδιο έχουν κάνει και άλλοι αθλητές πριν από αυτόν και κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου έχουν ασφαλώς προσληφθεί σε θέσεις του δημοσίου και των δήμων. Ο Νικοπολίδης θα ήλπιζε ότι θα έπιανε μια θέση στα αθλητικά τμήματα του δήμου Κηφισίας,αλλά έπεσε σε Δήμαρχο που ή είχε πολύ χιούμορ ή ήταν Παναθηναϊκός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.