Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η Ρόδος και το …πήδημα!...



   
ΤΟ ΑΔΙΚΟ για το νέο πακέτο μέτρων που καλείται να ψηφίσει η Βουλή, είναι ότι συζητείται μόνο ως προς τα επώδυνα μέτρα που περιέχει…Τις μειώσεις δηλαδή των μισθών και των συντάξεων, πιθανές απολύσεις και τα λεγόμενα εργασιακά…Δίπλα σ’ αυτά, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεων μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που μπορεί σε βάθος χρόνου να προσφέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, αλλά, παρ’ ότι όλοι υπέρ της αναπτύξεως ουδείς ασχολείται μ’ αυτά…Ας δούμε τα περίφημα ’89 «προαπαιτούμενα» που απαιτεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση κι ας προβληματιστούμε: συμβάλλουν ή όχι στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους; Θα έπρεπε ή όχι να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας εδώ και χρόνια;
ΠΟΙΟΣ  διαφωνεί επί παραδείγματι στο προαπαιτούμενο της «δημοσίευσης των στοιχείων για προσλήψεις, αποχωρήσεις και μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων» που καταργεί την αυθαιρεσία στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του δημοσίου; Ποιος διαφωνεί στην «εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Προμηθειών» που θα αποτρέπει νέα φαινόμενα τύπου Τσοχατζόπουλου; Ποιος διαφωνεί με τα φορολογικά προαπαιτούμενα που προβλέπουν: «κατάθεση νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών. Δημοσίευση στο Διαδίκτυο βασικών δεικτών απόδοσης των Εφοριών. Αντικατάσταση διευθυντών Εφοριών που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους. Διακοπή πληρωμών στις  Εφορίες για ν’ απελευθερωθεί προσωπικό. Ενεργοποίηση της Διευθύνσεως Εσωτερικών Υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση». Μαζί με την προβλεπόμενη «κατάθεση νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση» υπάρχει άλλη τόσο καλά σχεδιασμένη απόπειρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής;
ΑΥΤΑ και άλλα πολλά προβλέπονται στο «τρίτο μνημόνιο». Και μαζί «απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και δημοσιοποίησή τους. Ρύθμιση των χρήσεων γης για τα προς αξιοποίηση ακίνητα του δημοσίου». Τουτέστιν, δεν ασχολείται η τρόικα με το ποια κρατική περιουσία θα πουλήσουμε ως χώρα…Απλά διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις…
ΑΛΛΑ προαπαιτούμενα; «Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρου για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων. Κατάργηση ελαχίστων ποσών για δικηγόρους που αμοίβονται με έμμισθη εντολή. Κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τους ενεργειακούς επιθεωρητές» και πολλά ακόμα υπέρ του πολίτη θα λειτουργήσουν…Οι συντεχνίες έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται, αλλά έχει κανένα συμφέρον ο πολίτης να μη θέλει να καταργηθεί η υποχρεωτική παρουσία του δικηγόρου για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων;
ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ακόμη «η μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων» που την εξήγγειλαν άλλα δεν την έκαναν όλες σχεδόν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η συγχώνευση όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΠΥ που στοχεύει στο να καταργήσει ανισότητες, «η καθιέρωση προϋπολογισμού συνταγογράφησης για κάθε γιατρό και η θέσπιση στόχου για το μέσο κόστος συνταγογράφησης ανά ασθενή» ώστε να ελεγχθεί το πάρτυ με τα φάρμακα που βούλιαξε την οικονομία μας και δημιούργησε κροίσους στον χώρο της υγείας…
ΕΙΝΑΙ αλήθεια τόσο κακά ολ’ αυτά; Όχι βέβαια…Απλώς ανατρέπουν λογικές μιας τριακονταετίας και αυτό σε κάποιους στοιχίζει ακριβά…Αλλ’ αυτές οι λογικές δεν μας έφτασαν ως εδώ; Αν πράγματι θέλουμε να τις αλλάξουμε ιδού η Ρόδος…Δεν συνεχίζω γιατί το «πήδημα» παραπέμπει αλλού…Ε λοιπόν, θα το είχαμε αποφύγει το «πήδημα» αν τα υλοποιούσαμε μόνοι μας ολ’ αυτά, πριν από αρκετά χρόνια…     



2 σχόλια:

  1. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ

    Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο θυμάμαι με μια διάθεση ενατένισης, κάποια επαγγέλματα που-φευ- χάθηκαν και έσβησαν στην λησμονιά, στην λήθη του χρόνου.
    Θα ήθελα να αναφέρω μερικά, τυχαία, όπως έρχονται στο μυαλό μου:
    -Πεταλωτής. Ο επαγγελματίας αυτός πετάλωνε άλογα, μουλάρια και το επάγγελμα αυτό έσβησε την δεκαετία του ’60.
    -Μυλωνάς. Δυστυχώς ο ερχομός των μεγάλων μονάδων έσβησε αυτό το επάγγελμα που κρατούσε για πολλά χρόνια.
    -Επάγγελμα ΠΑΣΟΚ. Άνθισε για περίπου τρεις δεκαετίες. Στα πρώτα πρώιμα επαναστατικά-σοσιαλιστικά χρόνια όποιος είχε επαφές με τον ΗΓΕΤΗ Αντρέα, μπορούσε να ανεβεί ψηλά. Είτε μέσω γλυψίματος (Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ.Τσοχατζόπουλου), είτε μέσω κουμπαριάς (Χαρακτηριστική η περίπτωση του κυρίου Σκανδαλίδη).
    Μια τρίτη κατηγορία ήταν τα παιδιά του πολυτεχνείου, οι αντιστασιακοί σοσιαλιστές επί χούντας. Ο Αντρέας τους είχε σε μεγάλη εκτίμηση και τους ανέθεσε υψηλά πόστα. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ.Παπουτσής του οποίου το βιογραφικό βρίθει από αντιστασιακές ενέργειες: Άκουγε στο υπόγειο του σπιτιού του κρυφά τα τραγούδια του Θεοδωράκη, κάποτε πέταξε ένα αυγό από μια απόσταση 100 μέτρων εναντίον μιας κλούβας της αστυνομίας που περνούσε απ’ το σημείο, κάποια άλλη φορά τα είχε «φτιάξει» με την κόρη του διοικητή του οικείου αστυνομικού τμήματος με απώτερο σκοπό να χτυπήσει το σύστημα από μέσα, και άλλες τέτοιες παράτολμες αντιστασιακές ενέργειες που παρ’ ολίγον να του κοστίσουν την ζωή.)
    Για αυτούς που δεν είχαν απαιτήσεις απ’ τον εαυτό τους να ανέβουν ψηλά και συμβιβάζονταν με έναν διορισμό στο δημόσιο, τους δινόταν η ευκαιρία, αν πληρούσαν βέβαια ορισμένες προυποθέσεις:
    Έπρεπε να έχουν στο ενεργητικό τους έναν ικανοποιητικό αριθμό αφισοκολλήσεων, να τρέχουν σε όλες τις γωνιές της χώρας που θα μιλούσε ο Αρχηγός, να ψηφίζουν (βεβαίως) απαρέγκλιτα το Κόμμα, και γενικά να είναι αφιερωμένοι ψυχή τε και σώματι στην ιδέα του σοσιαλισμού.
    Δυστυχώς και αυτό το επάγγελμα γνώρισε την απαξίωση μόλις σταμάτησε να παίρνει δανεικά η χώρα, με φυσικό επακόλουθο το κόμμα να πέσει αρκετά ώστε πλέον να μην είναι σε θέση να θρέψει τα παιδιά του, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αρχίσουν να ψάχνουν κάποιον άλλον κομματικό χώρο για να στεγάσουν τις ελπίδες, τις φιλοδοξίες, και τα όνειρά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΠΌΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ
    http://www.tralala.gr/wp-content/uploads/2012/11/alex-grs.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.