Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οι «τοκογλύφοι» είναι κι αυτοί μια κάποια λύση όταν δεν υπάρχει άλλη…




ΕΠΕΙΔΗ στην Ελλάδα μας αρέσει να ζούμε με μύθους, υπάρχει και το παράδειγμα της Κύπρου… Της οποίας η αριστερή κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, απηύθυνε πρόσκληση «από μέρους των κυπριακών αρχών για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων της κυπριακής οικονομίας» όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ…
ΠΑΡΟΤΙ η κυβέρνηση της Κύπρου έσπευσε το πρωί της περασμένης Πέμπτης να ανακοινώσει ότι ήταν θέμα ωρών η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο (ανυπομονησία ε;) οι δανειστές διέψευδαν και απαιτούσαν περισσότερα, κάνοντας λόγο για «πρόοδο» απλώς «στις διαπραγματεύσεις» (τι σας θυμίζει;).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ πάντως, της Κύπρου (την οποία, σημειωθήτω, οδήγησε στην κρίση η μεγάλη έκθεση του τραπεζικού της συστήματος στο ελληνικό χρέος) εμφανιζόταν να αντιστέκεται στις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας (καθότι τον Φεβρουάριο γίνονται εκλογές στη χώρα), αλλά υποχώρησε μετά από συνάντηση που είχε με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι η ρευστότητα στερεύει επικίνδυνα στις τράπεζες, καθώς οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματα τους λόγω αβεβαιότητας (σας θυμίζει κάτι;).
ΝΑΙ, και στην Κύπρο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πάνε τα χρήματα, που αφορίζεται ως πρακτική στην Ελλάδα με αφελείς προσεγγίσεις ως προς τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος… Προφανώς, ορισμένα πράγματα είναι «μονόδρομος» στη σύγχρονη οικονομική λογική είτε αριστεροί κυβερνούν, είτε δεξιοί, είτε αριστεροδέξιοι όπως στην Ελλάδα…
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ υπάρχουν για όσους αρνούνται να τον ακολουθήσουν; Βεβαίως… Είναι αυτές που ακούμε από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα: άλλοι περιμένουν την επανάσταση… Άλλοι να αλλάξει η Ευρώπη, αρχής γενομένης από την επικράτηση της Αριστεράς στην Ελλάδα (κρίμα που δεν τα κατάφερε η Αριστερά της Κύπρου να αλλάξει πρώτη την Ευρώπη!)… Άλλοι περιμένουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο… Και άλλοι τη Δευτέρα Παρουσία… Ο κ. Χριστόφιας πάντως, πριν προσφύγει στους «αδίστακτους Ευρωπαίους τοκογλύφους», (οι οποίοι του ζητούν δια της τρόικας να ιδιωτικοποιήσει την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών και να τους παραχωρήσει πόρους από το φυσικό αέριο) είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει σε άλλους λιγότερο αδίστακτους δανειστές, όπως η Ρωσία και η Κίνα… Προτίμησε όμως, τελικά τους Ευρωπαίους «τοκογλύφους» γιατί η μεν Ρωσία ζήτησε υψηλά επιτόκια (και συμμετοχή στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου), ενώ η Κίνα ζήτησε μερίδιο στον τερματικό σταθμό του φυσικού αερίου!..
ΑΝ ΖΑΛΙΖΟΜΑΣΤΕ που η γη γυρίζει, μπορούμε να της ζητήσουμε να κάνει μια στάση να κατέβουμε… Ο ρεαλισμός πάντως, απαιτεί να καταλάβουμε ότι κανείς δεν δανείζει από ευαισθησία (ούτε οι Έλληνες συμπολίτες μας βέβαια, με τα μεγάλα αποθεματικά)… Άλλος δανείζει με χαμηλά επιτόκια (όπως οι Ευρωπαίοι) γιατί φοβάται την κατάρρευση της Ευρωζώνης… Άλλος (όπως η Ρωσία) γιατί προσδοκά κέρδη τοκογλύφου… Κι άλλος (όπως η Κίνα) γιατί προσβλέπει στο φυσικό αέριο… «Είναι ένας κόσμος δύσκολος» καταπώς τραγουδάει ο Τονίνο Καροτόνε… Κι επειδή οι «καλοί σαμαρείτες» ενδημούν μόνο στα χριστιανικά βιβλία, καλό είναι να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, όσο απάνθρωπη κι αν μας φαίνεται…
ΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ μια τέτοια προσγείωση; Να αφήσουμε κατά μέρος τα αναθέματα («πάλι μας αδικούν»), να μην ελπίζουμε στους «τσαμπουκάδες» (γιατί οι κακοί μπορεί να γίνουν χειρότεροι), ούτε στην αλληλεγγύη των λαών (που τη θυμόμαστε μόνο όταν είναι να χαριστούν δικά μας δανεικά… Γιατί μπορούμε να φανταστούμε πως θα αντιδρούσαμε εάν μας φορολογούσαν συνεχώς για να διαγράφονται τα δανεικά πχ των Μαλτέζων)… Και να δρομολογήσουμε μια υγιή σχέση με τα μαθηματικά… Μόλις αποκαταστήσουμε τη σχέση με την απλούστερη των εξισώσεων (που επιβάλλει η διαφορά εσόδων και εξόδων να είναι μηδενική) θα μπορούμε να αφορίζουμε του λοιπού «τους τοκογλύφους» όλους του κόσμου, με την άνεση μιας κοινωνίας που δεν τους έχει καμία ανάγκη….

1 σχόλιο:

  1. Συμπαθώ είναι η αλήθεια κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης όπως τους κ.κ. Στυλιανίδη, Παναγιωτόπουλο, Λυκουρέντζο, αλλά εκείνους που πραγματικά λατρεύω είναι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είναι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών τους κ.κ. Ρουπακιώτη και Μανιτάκη.
    -Ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος θήτευσε επί 40 συναπτά έτη στο δημόσιο, είναι ένας λαμπρός υπουργός με ρηξικέλευθες και πρωτοποριακές ιδέες.
    Σε πρόσφατη συνέντευξη έκανε την επαναστατική υπόθεση ότι θα ήταν προτιμότερο αντί για διαθεσιμότητα των δημ. υπαλλήλων (δεν ανάφερε βέβαια την καταραμένη λέξη «απόλυση») για κάθε έναν υπάλληλο που θα επρόκειτο να αποσυρθεί, την θέση του να πάρουν τρείς (3) εργαζόμενοι απ’ τον ιδιωτικό τομέα. Εξήγησε απλά και κατανοητά, ότι αυτοί του ιδ. τομέα είναι συνηθισμένοι σε απολύσεις και σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και δεν θα είχε επίπτωση στην ψυχολογία και στην υγεία τους, εν αντιθέσει με τους δημ. υπ. που έχουν γαλουχηθεί στην ιδέα της μονιμότητας και θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να υπομείνουν την κατάσταση της εφεδρείας.
    Ο υπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα «της κατσίκας του γείτονα», όπου γλαφυρά περιέγραψε ότι δεν πρέπει η κοινωνία να στρέφεται ενάντια στα καλύτερα παιδιά της, στα τέκνα που την υπηρετούν, εν’ ολίγοις στους δημ.υπ.
    Επίσης υπενθύμισε ότι είναι αυτοί οι δημ.υπ. που κρατούν την αγορά ζωντανή, αυτοί που καταναλώνουν, αυτοί που κινούν το χρήμα και κατέληξε ότι θα είναι «πολιτική αυτοχειρία» και «έγκλημα κατά της κοινωνίας» αν έστω κι’ ένας δημ.υπ. καταλήξει στην εφεδρεία.
    -Ο κ.Ρουπακιώτης, πετυχημένος δικηγόρος και άριστος υπουργός, εμφάνισε σε συνέντευξή του την νέα του πρόταση: Κατά την αγοραπωλησία ακινήτων να παρίσταται, (εκτός του απαραίτητου δικηγόρου) ένας σουβλατζής κι’ ένας γιατρός.
    Ο σουβλατζής για να προμηθεύει με τα προιόντα του τους συμμετέχοντες στην πράξη, και ο γιατρός για να κάνει-αν κριθεί απαραίτητο- ηρεμιστική ένεση στον αγοραστή, όταν ο τελευταίος μάθει τι ποσοστό θα πάρει ο δικηγόρος μόνο και μόνο επειδή παρίσταται.
    Ο καλός υπουργός ξεκαθάρισε ότι η αμοιβή του γιατρού και του σουβλατζή θα καλύπτεται όχι απ’ τους μετέχοντες στην αγοραπωλησία πολίτες, αλλά από κρατικά κονδύλια που θα εγκριθούν γι’ αυτό τον σκοπό, δηλ. απ’ τους φορολογούμενους, δηλ. απ’ όλους εμάς.
    Τέλος ο υπουργός τόνισε ότι ο παριστάμενος δικηγόρος θα παίρνει και ένα ποσοστό από τα προιόντα που θα πουλάει κάθε φορά ο σουβλατζής, και θα δικαιούται έκπτωση 50% στην ιατρική αμοιβή στην περίπτωση που θα χρειαστεί να επισκεφθεί τον συγκεκριμένο γιατρό στο ιατρείο του.
    Από αυτόν τον υπουργό εξ’ άλλου προήλθε ο διεθνής όρος Ρουπακιωτισμός: Μορφή γεροντικού συντεχνιακού αριστεροαυνανισμού, που επιζεί μόνο στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.