Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ψήφο σ’ όσους παίρνουν προσωπικά ρίσκα…

ΠΟΣΕΣ άραγε «αλήθειες» υπάρχουν για να περιγράψουν τη  κατάσταση της ελληνικής οικονομίας; Προφανώς πολλές…Μια από αυτές τις αλήθειες εξιστορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις συνεντεύξεις του…Διαφωνούν μαζί του, όσοι πιστεύουν ότι δεν είναι αυτή η ενδεδειγμένη θεραπεία για την εθνική μας οικονομία…Διαφωνούν μαζί του κι όσοι τον ακούνε να εξιστορεί το πώς φθάσαμε ως εδώ…Μια πρόχειρη «χαρτογράφηση» των αντιδράσεων επί των δηλώσεων του κ. Στουρνάρα, έχει ως εξής:
·        Οι «Καραμανλικοί» τον χαρακτηρίζουν «Σημιτικό», αφ’ ότου μίλησε για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή στη διαμόρφωση του σημερινού αδιεξόδου…
·        Οι «Παπανδρεϊκοί» εκτός από «Σημιτικό» τον χαρακτηρίζουν και «Σαμαρικό» επειδή ισχυρίζεται ότι την καταστροφική διετία 2007 – 2009 διαδέχθηκε μια άλλη καταστροφική διετία, αυτή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.
·        Οι «Καραμανλικοί» επίσης, θυμωμένοι που τον στηρίζει ο Σαμαράς, χαρακτηρίζουν «Στουρναρικούς» τους ανθρώπους της επιρροής του πρωθυπουργού.
·        Οι χαρακτηρισμοί των αντιπολιτευομένων για τον υπουργό Οικονομικών περιττεύει ν’ αναφερθούν εδώ…Όταν οι συμπολιτευόμενοι δεν φείδονται χαρακτηρισμών για τον κ. Στουρνάρα, πώς να ζητήσεις αβρότητες από τους αντιπολιτευόμενους που, στο κάτω – κάτω, είναι η δουλειά τους να αμφισβητούν τις απόψεις του;
ΜΕΣΑ σ’ αυτή την αμφισημία λοιπόν, για τον υπουργό Οικονομικών, έρχεται ο Κων. Μητσοτάκης και υποστηρίζει «μακάρι νάχαμε  άλλους δέκα σαν τον Στουρνάρα στην κυβέρνηση!»…Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο έπαινος του κ. Μητσοτάκη συνήθως δεν είναι ευλογία για εκείνον στον οποίο απευθύνεται, το ερώτημα είναι: «είναι δυνατόν όλοι να έχουν κάτι να προσάψουν στον υπ. Οικονομικών και μόνον ο Μητσοτάκης να τον θεωρεί παράδειγμα προς μίμησιν;».
«ΕΙΝΑΙ», είναι η κατηγορηματική απάντηση…Πρώτον, γιατί η γνώμη ενός παλαίμαχου πολιτικού (στην Ελλάδα και όχι μόνον) είναι πιο αυθεντική από τη γνώμη ενός εν ενεργεία πολιτικού…Ο παλαίμαχος γαρ, δεν νοιάζεται πλέον για την εξαργύρωση της γνώμης του σε ψήφους, όπως συμβαίνει με τον «μαχόμενο» συνάδελφο του (δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι με την άποψη του επίτιμου, δεν συμφωνεί ούτε ο …Κυριάκος!)…Επιπλέον, όταν ο παλαίμαχος πολιτικός συμβαίνει να είναι ο κ. Μητσοτάκης που πάντα ήταν ωμός και κυνικός στις απόψεις του (δεν δικαιώθηκε άραγε, η ρεαλιστική του πρόβλεψη για το «Μακεδονικό;»), τότε η εκτίμηση της δήλωσης του παλαιμάχου ξεπερνάει τον κανόνα περί της διαφοράς αξιοπιστίας ανάμεσα στον απόμαχο –και τον εν ενεργεία ευρισκόμενο…Η γνώμη της κοινωνίας άλλωστε, είναι εκείνη που εν τέλει κρίνει το τελικό αποτέλεσμα…
ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ λοιπόν, πέραν της δυνάμεως των κομμάτων όπως είναι γνωστόν μετράται κι η δημοφιλία του πολιτικού προσωπικού…Είναι αξιοσημείωτο ότι σ’ όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που «μέτρησαν» τη δημοφιλία των πολιτικών προηγούνται δύο πρόσωπα που δεν εκπροσωπούν τις παγιωμένες αντιπαραθέσεις στην πολιτική και την οικονομία: ο Φώτης Κουβέλης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κι ο Γιάννης Στουρνάρας μεταξύ των υπουργών της τρικομματικής κυβέρνησης…Στον Κουβέλη πιθανότατα, εκτιμάται το γεγονός ότι ξεπέρασε τα ταμπού της Αριστεράς και με ιδεολογικές υποχωρήσεις στηρίζει την ανάγκη της χώρας να πορευτεί στα δύσκολα χωρίς τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ…Στον Στουρνάρα πιθανότατα, εκτιμάται το γεγονός ότι αντιπαρατίθεται με το πρόβλημα της χώρας και όχι με τους πολιτικούς ή τους ιδεολογικούς του αντιπάλους…Γι’ αυτό και όσες φορές «ξέφυγε» με δηλώσεις που θεωρήθηκε ότι άπτονται της πολιτικής αντιπαράθεσης (κριτική στις κυβερνήσεις Καραμανλή – Παπανδρέου ή κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή) είδε τον εαυτό του κρινόμενο αυστηρά…
ΥΠΑΡΧΟΥΝ πιθανότατα κι άλλοι λόγοι που κρατούν στον αφρό των δημοσκοπήσεων τα δύο αυτά πρόσωπα…Όποιοι κι αν είναι εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα: υπάρχει μια τάση στην κοινωνία που επικροτεί εκείνους που αντιμετωπίζουν με προσωπικό ρίσκο και όχι ιδεοληψίες το οικονομικό πρόβλημα της χώρας…Και αυτό είναι που δημιουργεί ελπίδα για τις επόμενες εκλογές…

2 σχόλια:

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤ

    Για πολλα χρόνια νομίζαμε οτι ζούσαμε σε μία χώρα, Την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως ήταν 2 Παραλληλες χώρες που συζουσαν. Υπήρχε η Ανατολική Ελλάδα και η Δυτική Ελλάδα.
    Ο διαχωρισμός δεν ειναι ούτε Γεωγραφικός, Ούτε Ταξικός. Υπήρχαν υποικοοι παντού
    και στις 2 χώρες από όλες τι κλάσεις, σε όλες τις περιοχές ακόμα και στην ιδια
    οικογένεια.

    Η Δυτική Ελλάδα, αγωνιζόταν καθημερινά να ανταγωνιστει τις υπολοιπες δυτικές χώρες,
    να προσφαίρει καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερα προιοντα, να ελεγχει παντου το κόστος,
    πολλοί να κάνουν 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, πολλοι να τα καταφέρνουν
    και να φτιαχνουν μεγάλες εξαγωγικές εταιρίες και να παράγουν. Εδώ ειναι κυριώς ο ΙΤ, αλλα και πολλοι συνεπείς ΔΥ.

    Στην Ανατολική Ελλάδα, η εργασία και μοχθος ηταν ντροπή, στόχος τους η ληστεια, συνηθως με νομοφανή τρόπο του ιδρώτα της Δυτικής Ελλάδος για την επιβιώση της.
    Η Ανατολική Ελλάδα ηρθε στην εξουσία, και άρχισε να νομοθετει τις πρακτικές της.
    Η Αργομισθία έγινε σημαια καταξίωσης, οι νομοθετικές ρυθμισεις που την διασφαλίζουν κεκτημένα δικαιώματα, Την κλοπή ιδρώτα την ονόμασε αναδιανομή.
    Καθως η ανατολική ηταν πλειοψηφία αρχισε σιγά σιγά να μην της φτάνει ο ιδρώτας της Δυτικής Ελλάδος και να δανειζεται για να ικανοποιήσει την λόρδα της. Συντεχνίες, ΔΥ, Κρατικαδιετοι Επιχειρηματιες και λοιποι Μπολσεβίκοι ροκάνιζαν τον ιδρώτα των υπόλοιπων Ελληνων.

    Τα 30-40 χρόνια τα κέρδισε η Ανατολική Ελλάδα, τα 3 πρώτα χρόνια της κρίσης συνεχίζει να κερδίζει... με ολική σφαγη της Δυτικης Ελλάδας για την επιβιώση της πρώτης.

    ..Αλλά ηρθε ο καιρός να πάρουμε την χώρα Μας πίσω...

    Αυτή η Ανατολική Ελλάδα ειναι το ΣΟΒΙΕΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Την παρακάτω επιστολή την είχα δημοσιεύσει σε προηγούμενο άρθρο σας. Μιας όμως το σημερινό σας άρθρο αφορά τον κ. Στουρνάρα, το ξαναστέλνω -αν μπορείτε- να το (ξανα)δημοσιεύσετε.)

    (Επιστολή προς τον κ. Στουρνάρα)
    ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΚΟΜΙΣΑΡΙΕ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

    Συγχωρείστε μου κατ’ αρχήν την οικειότητα της επίκλησής σας ως συντρόφου, άλλωστε είθισται μεταξύ των πολιτών μίας κομμουνιστικής χώρας να προσφωνεί ό ένας τον άλλον με αυτόν τον τίτλο, και επίσης συγχωρέστε με εάν ο τίτλος Κομισάριος δεν συνάδει με το χαμηλών τόνων πολιτικό σας προφίλ, και θα προτιμούσατε τον απλό τίτλο του Υπουργού Οικονομικών.

    Θα ήθελα με την ταπεινότητα που αρμόζει σε έναν απλό κολλήγο σαν του λόγου μου, ένας μη μπολσεβίκος που ουδέποτε διανοήθηκε ότι μπορεί να τύχει της αξιοσύνης να γίνει μέλος του σοβιέτ του οποίου αποτελείτε εξαίρετο και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, να σας υποβάλω μερικές ερωτήσεις οι απαντήσεις των οποίων μου διαφεύγουν, η ορθότερα διατυπωμένο ότι αδυνατώ με το φτωχό μου μυαλό το μη εξειδικευμένο στα οικονομικά όπως η εξοχότητά σας να καταλήξω σε κάποιες εύλογες απαντήσεις.

    α) Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση των κρατικών δαπανών και όχι με την αύξηση της φορολογίας? Αν ναι, τότε παρακαλώ εξηγείστε μου γιατί οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παραμένουν κολλημένες πάνω από τα 52.0 δις ετησίως, όσες δηλαδή ήταν και το 2009.

    β) Θεωρείται δίκαιο σε περίοδο βαθειάς δημοσιοοικονομικής και κοινωνικής κρίσης να εξακολουθούν τα δημόσια ταμεία να επιδοτούν με πάνω από ένα δις ευρώ ετησίως τα συνταξιοδοτικά ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ώστε να εισπράττουν συντάξεις πάνω από δύο-τρεις χιλιάδες ευρώ τα εκλεκτά αυτά μέλη του κόμματος?

    γ) Από το 2009 και εντεύθεν πάνω από διακόσιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κατέφυγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση προκειμένου να αποφύγουν τις επιπτώσεις του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τον μέσο όρο ηλικίας των συνταξιούχων του δημοσίου και των ΔΕΚΟ και τι συνολικές συντάξεις εισπράττουν ακόμα και σήμερα από όλες τις πηγές?

    δ) Θεωρείτε δίκαιο εν μέσω της απίστευτης οικονομικής ύφεσης και των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο μέσος οικογενειάρχης να επιβάλετε αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, αντί να προτείνεται εναλλακτικά την μείωση του απίστευτα υψηλού μέσου όρου αμοιβών των υπαλλήλων της ΔΕΗ που υπερβαίνει τα €4,700 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, μη συμπεριλαμβανομένων των κρυφών επιδομάτων που απολαμβάνουν όπως μειωμένη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος κ.α.? Το γνωρίζετε ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ είναι οι πιο καλοπληρωμένοι στην ελληνική επικράτεια εισπράττοντας κατά μέσο όρο 70% περισσότερο από αντίστοιχους συναδέλφους τους στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα?

    Θα εκτιμούσα την άμεση και στοιχειωμένη απάντησή σας στα ανωτέρω ερωτήματά μου.

    Με Εκτίμηση ,

    Ένας απλός κολλήγος που κατούρησε στο πηγάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.