Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μια ιστορία γεμάτη σκοπιμότητες…

ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ λίγο – πολύ τη γνωρίζουμε… Προχθές γράφτηκε ο (οριστικός;) επίλογος της, με την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αθώους τους καταδικασθέντες σε θάνατο κατά τη «Δίκη των Έξι» μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μετά από αίτηση του εγγονού ενός από τους καταδικασθέντες, για αναψηλάφηση της δίκης. Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του τέως πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, (ο οποίος σε ηλικία 68 ετών καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε), ακύρωσε την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών του 1922 και έπαυσε την ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων!..
ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ είναι ότι η δικαστική απόφαση δεν επιβάλλει την… ανάσταση του Πρωτοπαπαδάκη, αφού κρίθηκε ότι κακώς τον «σταυρώσαμε». Έτσι θα χάσει την ευκαιρία να χαρεί όχι μόνο για τη δικαίωση του (ήξερε πάντως ως Έλλην, ότι αυτή στον τόπο μας έρχεται μετά θάνατον) αλλά και για την αγάπη που έτρεφε γι αυτόν ο εγγονός του, ώστε να «τρέχει» στα δικαστήρια 90 χρόνια μετά για να τον αθωώσει!.. Η απορία μου όμως είναι: οι άλλοι πέντε μετά θάνατον (από σπόντα) αθωωθέντες, γιατί εγκαταλείφθηκαν από τους συγγενείς τους; Θυμίζω για την ιστορία, ότι, μαζί με τον Πρωτοπαπαδάκη το 1922 είχαν εκτελεστεί οι πρώην πρωθυπουργοί Γούναρης και Στράτος, οι πρώην υπουργοί Θεοτόκης και Μπαλτατζής κι ο πρώην αρχιστράτηγος Χατζηανέστης, οι οποίοι εκρίθηκαν επίσης αθώοι με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Όλοι τους οφείλουν την αποκατάσταση τους στην επιμονή του εγγονού Πρωτοπαπαδάκη που δεν ήθελε να θυμάται ως προδότη τον παππού του…
ΕΔΩ σταματάει η διακωμώδηση της καταστάσεως που δημιούργησε η δικαστική απόφαση κι αρχίζει η διακωμώδηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε οι Έλληνες την ιστορία… Αν θυμηθεί κανείς ότι η περίοδος 1967 – 1974 χαρακτηρίζεται σήμερα «επανάστασις» από εκείνους που επαινούν την κατάκτηση της εξουσίας με τα όπλα, «πραξικόπημα» από εκείνους που θεωρούν μόνο την ψήφο στην κάλπη εργαλείο για την αλλαγή κυβερνήσεων, «χούντα» από εκείνους που θεωρούν σόφτ την εκδοχή «πραξικόπημα» και «επταετία» από εκείνους που δεν θέλουν να πάρουν θέση, καταλαβαίνει εύκολα τη διάθεση του Έλληνα απέναντι στην ιστορία… Όλη του η προσπάθεια είναι να τη φέρει στα μέτρα του!..
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της «Δίκης των Έξι» το περίεργο δεν είναι που κρίθηκαν αθώοι ενενήντα χρόνια μετά την εκτέλεση τους από ένα δικαστήριο… Το περίεργο είναι που, όλο αυτό το διάστημα και ενώ είχαν εκτελεστεί για εσχάτη προδοσία, ετιμώντο από την πολιτεία! Και προτομές του Γούναρη σε πλατείες έχω δει πριν τη δικαστική απόφαση και κεντρικές οδοί φέρουν τα ονόματα του Πρωτοπαπαδάκη, του Δημητρίου Γούναρη και πιθανώς και των υπολοίπων!.. Αναρωτιέμαι: ήξεραν κάτι όσοι τους τιμούσαν πριν ο Άρειος Πάγος τους αθωώσει ή πρόκειται για τη γνωστή ελληνική τακτική που τιμά ανάλογα με τα οφέλη που προσδοκά εκείνος που αποδίδει τις τιμές;
ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩ ότι περί αυτού πρόκειται… Κι αυτό, μάλλον με καθησυχάζει γιατί ο θυμός των μετά θάνατον αθωωθέντων θα έχει ξεθυμάνει για την ετεροχρονισμένη δικαίωσή τους… Πολιτικοί γαρ οι περισσότεροι εξ αυτών, ήξεραν καλά από σκοπιμότητες…

3 σχόλια:

  1. ΣΥΝΤΑΓΗ.
    Παίρνουμε έναν λαό,που στην πλειοψηφία του είναι αμόρφωτος,παρτάκιας,καλοπερασάκιας,αφελής και ξεκούραστος.Του κοτσάρουμε ένα πολιτικό σύστημα από κόμματα οι βουλευτές των οποίων εξαντλούν όλη τους την δραστηριότητα προεκλογικά για να βγούν,τάζοντας διορισμούς και ποικίλες εξυπηρετήσεις.
    Βάζουμε μια δημόσια διοίκηση διεφθαρμένη και ανεύθυνη που αντί να υπηρετεί δυναστεύει.Εναν στρατό κατοχής.
    Προσθέτουμε διαπλεκόμενα Μ.Μ.Ε που ζουν από κρατικό χρήμα επειδή συναλάσονται με πολιτικά συμφέροντα.Επίσης προσθέτουμε εξωτικούς θεσμούς,όπως η δικαιοσύνη,της οποίας οι λειτουργοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους μόνο όταν είναι να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις.
    Στο τέλος βάζουμε μια ποσότητα από κρατικοδίαιτους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες.
    Το μίγμα είναι έτοιμο.
    Το αφήνουμε καμιά 30ρια χρόνια να διαπλακεί και να δέσει.Το βγάζουμε και το σερβίρουμε παγωμένο.Ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους:
    Είμαστε τόσο γελοίοι που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε βόρειες χώρες που βρέχει ή χιονίζει 300 μέρες τον χρόνο.
    Αλλά φταίμε και οι υπόλοιποι που δεν αντιδρούμε και μας περνάνε για κορόιδα.
    1142 το τηλ για το κάπνισμα
    1517 για μη έκδοση απόδειξης και άλλες φορολογικές παραβάσεις.
    Καλύτερα να σε λένε ρουφιάνο παρά ηλίθιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεί που φτάσαμε ας κάνουμε αναψηλάφηση της δίκης του Σωκράτη, του Μακρυγιάννη και του Κολοκοτρώνη. Όλο και κάποια καινούργια στοιχεία έχουν προκύψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.