Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο έτσι!...

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ Τρίτη, στον Τύπο της Λάρισας, το ρεπορτάζ για τις καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής ήταν εύγλωττο ως προς τα αιτήματα των καταληψιών μαθητών:
• Να μη μειωθεί ο αριθμός απουσιών που δικαιούται να κάνει ένας μαθητής κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους
• Να μειωθούν οι τιμές πώλησης διαφόρων ειδών στα κυλικεία
• Να μην αναπληρώνονται οι ώρες των καθηγητών που απουσιάζουν
• Να αντιμετωπίζονται με επιείκεια οι μαθητές που αργούν να προσέλθουν στο μάθημα
ΩΣ ΠΡΟΣ τον αριθμό των απουσιών (το πρώτο δηλαδή αίτημα των καταληψιών) το υπουργείο Παιδείας εξήγησε ότι δεν μείωσε τον αριθμό των επιτρεπομένων απουσιών, απλώς τον επανέφερε εκεί που ήταν πρόπερσι, καθώς μόνον πέρυσι τον είχε διευρύνει για να αντιμετωπιστεί η επιδημία της γρίπης…Συνεπώς, θα μπορούσε το αίτημα για μη μείωση του αριθμού των απουσιών να αντικατασταθεί με το περισσότερο …δίκαιο αίτημα «να μη φύγει ποτέ η γρίπη από τη χώρα»!
ΟΜΟΙΩΣ, το αίτημα για φθηνότερες τιμές στα προϊόντα που πωλούν στα σχολικά κυλικεία, θα μπορούσε να μας βρει όλους σύμφωνους, αν, αντί για το σχολείο (που δεν πουλάει σάντουϊτς, πατατάκια και σοκοφρέτες) οι μαθητές καταλάμβαναν το κυλικείο, πράγμα που θα τους έδινε την δυνατότητα να μην χάσουν μαθήματα (που είναι απαραίτητα για τη μόρφωση τους) αλλά θερμίδες (που είναι και άχρηστες και επιβαρυντικές για την υγεία τους)…
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ για τη μη αναπλήρωση των ωρών που χάνουν εξ αιτίας ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, επίσης πάσχει…Διότι, αν δεν αυξήσει τον αριθμό των απουσιών το υπουργείο (ή, εν πάσει περιπτώσει δεν φροντίσει να …ξαναγυρίσει η γρίπη) και δεν αντιμετωπίσει το ίδιο υπουργείο το ακριβό κόστος του σάντουϊτς και της σοκοφρέτας, τότε μάλλον άχρηστοι θάναι κι οι καθηγητές που αναπληρώνουν τους συναδέλφους τους που απουσιάζουν, αφού οι καταλήψεις θα συνεχίζονται μέχρι δικαίωσης των λοιπών αιτημάτων των μαθητών…
ΑΝ ΟΛΑ τα παραπάνω συνιστούν διακωμώδηση της καταστάσεως που, με μικρές παραλλαγές, ζούμε κάθε φθινόπωρο από το 1990 που χάσαμε τον Τεμπονέρα και ’δώθε, η κορύφωση του δράματος της παιδείας μας καραδοκεί στο τελευταίο αίτημα που διατυπώνουν οι μαθητές των καταλήψεων: «ν’ αντιμετωπίζονται με επιείκεια οι μαθητές που αργούν να προσέλθουν στο μάθημα»…
ΟΣΟ κι αν σας φαίνεται περίεργο, είναι το μόνο αίτημα που οφείλει να δει με προβληματισμό όχι μόνο το υπουργείο Παιδείας, αλλά το σύνολο του πολιτικού μας κόσμου. Και να γιατί; Οι μαθητές είναι τα παιδιά μας. Παιδιά όλων ημών. Και αυτών που προσέρχονται στη δουλειά τους την ώρα που πρέπει…Και αυτών που προσέρχονται όποτε γουστάρουν…Και εκείνων που επιβραβεύονται με «επίδομα εγκαίρου προσελεύσεως», όταν το κάνουν…Όσοι δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα δικαιούμαστε να κοιτάξουμε παράξενα τον γιο μας που απαιτεί από τους δασκάλους του να κάνουν το κορόϊδο όταν αργεί…Όσοι δουλεύουν στον δημόσιο τομέα όμως, τι να πουν στο παιδί τους, που άκουσε από τα χείλη των ιδίων (και όσων πολιτικών τους γλείφουν για να πάρουν την ψήφο τους) ότι είναι ανάλγητη η κυβέρνηση, η τρόϊκα και το ΔΝΤ που τους έκοψε το «επίδομα εγκαίρου προσελεύσεως στην υπηρεσία;» Ότι, καλό θα ήταν να πάει στην ώρα του στο μάθημα; Ή, ότι δεν οφείλει να πάει κάποιος έγκαιρα στο σχολείο, όταν δεν αμείβεται γι’ αυτό;
ΑΡΚΟΥΝ εν τέλει τα αιτήματα μιας χούφτας καταληψιών μαθητών για να καταλάβει κανείς πως εκπαιδεύεται η ελληνική κοινωνία και πως ο πολιτισμός της καθημερινότητας περνάει από τη μια γενιά στην άλλη…Θα μου πείτε: μα, η συμπεριφορά μιας χούφτας μαθητών μπορεί να χαρακτηρίσει το σύνολο της ελληνικής νεολαίας; Πράγματι, δεν μπορεί…Αλλά, είδατε εσείς την συντριπτική πλειοψηφία των υγιώς σκεπτομένων να μπορεί να απομονώσει τους κακομαθημένους; Όχι! Γιατί, ο αγώνας (ανεξαρτήτως ποιότητας αιτημάτων) θεωρείται ιερός και δεν τολμάει κανείς να τα βάλει με τους αγωνιζόμενους, γιατί αν το κάνει θα ενεργοποιηθούν αυτόματα τ’ αντανακλαστικά των προστατών κάθε μορφής αγώνα…
ΑΥΤΟ δεν γίνεται καθημερινά και στην κοινωνία των ενηλίκων; Δέκα διαδηλώνουν, πέντε κλείνουν τον δρόμο, μικρές συντεχνίες διατυπώνουν παράλογα αιτήματα, αλλά η λογική των υπολοίπων αρνείται ν’ απομονώσει τον παραλογισμό τους!

5 σχόλια:

  1. Διάβασα τα αιτήματα:
    -Μη μείωση των αδικαιολόγητων απουσιών.
    -Να μην καλύπτονται οι κενές ώρες των μαθημάτων που χάνονται.
    -Καλύτερες τιμές στα κυλικεία.
    -Καλύτερη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών.
    -Να υπάρχει επιείκεια στην ώρα προσέλευσης.(Αυτό το αίτημα προφανώς το έβαλαν παιδιά οι γονείς των οποίων είναι δημ.υπάλληλοι και παίρνουν το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης).
    Επειδή συμμερίζομαι τον αγώνα αυτής της γενιάς,συνεχιστές της γενιάς του πολυτεχνείου και του 1-1-4 προσθέτω μερικά αιτήματα που πιθανώς ξέχασαν.
    -Αργά προσέλευση τις δευτέρες λόγω των αγώνων της κυριακής.
    -Αργά προσέλευση τις παρασκευές ΜΟΝΟ όταν την πέμπτη έχει Champions League.
    -Οι τυρόπιτες στο κυλικείο να γίνονται με μανούρι και όχι με τυρί φέτα.
    -Το χαρτί στην τουαλέτα να έχει ρόμβους και ροζ λουλουδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κόμμα:"Ομάς ανθρώπων,ειδότων ν'αναγιγνώσκωσι και ν'αρθρογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς,αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν,οίτινες ενούμενοι υπό έναν οιονδήποτε αρχηγόν,ζητούσι να αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδρα πρωθυπουργού,ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι."
    Εμμανουήλ Ροίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλό είναι εδώ να λέμε αλήθειες και να μην παραπληροφορούμε το κόσμο!!!
    Πέμπτη ΔΕΝ ΕΧΕΙ CHAMPIONS LEAGUE!!!
    Αργά προσέλευση μόνο Τετάρτες και Πέμπτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι όμως!!!
    Εύκολα κρίνουμε όταν δεν είμαστε στη θέση ενός μαθητή...κάτι ξέρω για να λέω...
    Στο εσπερινό σχολείο τα παιδιά επιμένουν να μάθουν γράμματα ενώ εργάζονται. Δεν είναι δυνατόν για δέκα λεπτά καθυστέρηση να παίρνουν απουσία. Οι απουσίες που δικαιούνται μειώθηκαν. Σημαίνει πως ένας τέτοιος μαθητής θα χάσει τη χρονιά του εξαιτίας απουσιών. Δεν είναι άδικο; Όσο για το κυλικείο δεν ξέρω για τιμές(ακόμα μαθαίνω)αλλά από υγιεινές τροφές...κάθε άλλο!
    Και για το τρίτο αίτημα, ε αν το δεις κι αλλιώς τα παιδιά δεν βιάζονται να φύγουν από το σχολείο. Ίσως επειδή ξέρουν πως από τη στιγμή που φεύγουν αρχίζει ο αγώνας τους με φροντιστήρια, "στείρο" διάβασμα και ξεχνούν τη ζωή τους σα παιδιά.
    Το σύστημα είναι ένοχο έλεγε ένα τραγουδάκι
    http://www.youtube.com/watch?v=WQuSsrRsH50
    Την καλημέρα μου, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλοι μας λέμε στα παιδιά μας ότι πρέπει να μοχθήσουν, να αποκτήσουν εφόδια ώστε όταν θα μπούν στον στίβο της ζωής να έχουν τα προσόντα να αντεπεξέλθουν.Ας υποθέσουμε ότι εγώ είμαι πατέρας που δουλεύω στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Φυσικά <> γιατί, εξαγόρασα την ψήφο μου, (άσχετα αν σήμερα βρίζω τους πολιτικούς και το σύστημα), φίλισα κατουρημένες ποδιές, τέλος ήμουν άξιο κοματόσκυλο. Φυσικά επειδή όλα αυτά έχουν επίδραση επάνω μου και δεν μπορώ να προσέρχομαι έγκαιρα στην εργασία μου, και όταν τα καταφέρνω δικαιούμαι επίδομα έγκαιρης προσέλευσης.Όταν έρθει το παιδί μου στο σπίτι και μου πεί τους λόγους που γίνονται οι καταλήψεις σήμερα, έχω το δικαίωμα να το κατακρίνω; Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι κριτές μας. Και φυσικά μας έχουν σαν γονείς πάντα για πρότυπα. Αν δεν συμφωνώ με τους λόγους των καταλήψεων δεν θα πείσω τα παιδιά μου με τα λόγια ,αλλά με την στάση ζωής μου.
    Ευχαριστώ, Vetlarisa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.