Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιος νοιάζεται για επενδύσεις;

ΑΠΟ τις αλλαγές στους τίτλους των υπουργείων που προέκυψαν κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η πλέον ενδιαφέρουσα είναι αυτή που αφορά το υπουργείο του κ. Παμπούκη και δίνει έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων…Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά υπόθεση πρώτης προτεραιότητας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σημαντικό ρόλο σ’αυτό μπορούν να διαδραματίσουν οι ξένες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας…Χρόνια είναι το ζητούμενο αυτές οι επενδύσεις…Πλην όμως, χρόνιες είναι και οι παθογένειες που τις απομακρύνουν: γραφειοκρατία, έλλειψη σταθερού φορολογικού συστήματος, αδυναμία προστασίας του επιχειρείν από κακές συνδικαλιστικές νοοτροπίες και πολλά άλλα…Το χειρότερο όμως απ’ όλα, είναι η διγλωσσία όλων μας (και όχι μόνον της πολιτείας) απέναντι σε κάθε ξένη επένδυση στη χώρα μας…Σε σημείο που ν’ αναρωτιέται κανείς αν όλοι εμείς που αναζητούμε την πολυπόθητη ανάπτυξη μέσα από τις ξένες επενδύσεις, είμαστε ειλικρινείς ή όχι…Ας δούμε ένα παράδειγμα:
ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ διετία στη Λάρισα έγιναν δύο μεγάλες επενδύσεις, η μία από ξένους και η άλλη από έλληνες επενδυτές. Αμφότερες αφορούν εμπορικά κέντρα το PANTHEON PLAZA η μία και το ΙΚΕΑ η δεύτερη… Δημιούργησαν κοντά στις 1.000 θέσεις εργασίας (και πολύ περισσότερες μόλις αναπτυχθεί πλήρως το ΙΚΕΑ) και έδωσαν πολλή δουλειά στα περίφημα 108 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα, αφού οι κατασκευαστικές εργασίες ανατέθηκαν σε ντόπιους κατασκευαστές…Όλ’ αυτά τα εντυπωσιακά όμως στοιχεία ουδεμία θετική εντύπωση δημιούργησαν στην τοπική κοινωνία. Οι τοπικοί φορείς που κατά τα άλλα κόπτονται για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις προτίμησαν να συμμεριστούν τους (δικαιολογημένους) φόβους του εμπορικού κόσμου της πόλης κι αντί να σπεύσουν να υποδεχθούν με χαρά τις ξένες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, εσίγησαν για να μην εισπράξουν το πολιτικό κόστος…Στην καλύτερη περίπτωση εσίγησαν…Γιατί, υπήρξαν κι άλλοι που έγιναν μπροστάρηδες στον αγώνα κατά των «πολυεθνικών», των «μεγαλοκαρχαριών», των «κερδοσκόπων» κ.λ.π., κ.λ.π…Για πρώτη φορά ένας κόσμος τόσο ανοιχτός στην λεγόμενη «δημοκρατία της αγοράς» αναπαρήγαγε τη συνθηματολογία της σκοταδιστικής Αριστεράς, με προσχήματα άλλοτε την παραβίαση της νομιμότητας και άλλοτε του ωραρίου…
ΤΟΥ PANTHEON PLAZA και του ΙΚΕΑ είχε προηγηθεί μια ακόμη μεγάλη επένδυση…Αυτή του εμπορικού κέντρου GAEA που δεν ανήκε ούτε σε «μεγαλοκαρχαρίες», ούτε σε «πολυεθνικές» και «κερδοσκόπους», αλλά στον αγροτικό κόσμο της Λάρισας, με φορέα της επένδυσης την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών…Και σ’ αυτή την περίπτωση, όλοι αυτοί που κόπτονται για επενδύσεις είδαν μάλλον με εχθρότητα το όλο εγχείρημα παρ’ ότι δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας…Κι αντί να προσπαθήσουν να πείσουν τον φοβισμένο τοπικό έμπορο για την αξία του καλού ανταγωνισμού και το αγαθό της ανάπτυξης, υιοθέτησαν την ανασφάλεια του και άρθρωσαν τις πιο αντιαναπτυξιακές κραυγές που ακούστηκαν ποτέ…Το πρόσχημα εδώ ήταν «τι θέλουν κι ανακατεύονται με τα εμπορικά κέντρα οι αγρότες»!...
ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ είναι ότι όλοι αυτοί που υποδέχονται τόσο ψυχρά ή εχθρικά κάθε ξένη ή ελληνική επένδυση και την αποθαρρύνουν, την απαξιώνουν ή τη διώχνουν, κάθε φορά που ανακοινώνεται αύξηση του ποσοστού ανεργίας που καταγράφεται επίσημα στη χώρα, αναδεικνύονται στις καλύτερες μοιρολογίστρες!...Μιλούν τόσο συμπονετικά για τα «λουκέτα» στην αγορά, που αναρωτιέσαι αν έχουν αλήθεια καταλάβει το πόσο συνέβαλλαν κι αυτοί με την πολιτική τους σ’ αυτά!...
ΚΑΛΟ είναι το υπουργείο Επικρατείας και ξένων επενδύσεων…Όμως, φαίνεται πως δεν μας λείπει το υπουργείο, αλλά η παιδεία ώστε να καταλάβουμε την αξία των επενδύσεων (ξένων και ελληνικών) την ώρα που χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας!...

4 σχόλια:

  1. Στο λήμμα "Μαζοχισμός" διαβάζουμε:Ανθρώπινη συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το άτομο επιδιώκει να υφίσταται διάφορες σωματικές ή ψυχικές ταλαιπωρίες οι οποίες του προκαλούν ευχαρίστηση.
    Παραδείγματα από τη σύγχρονη ζωή:
    -Ψηφίζω άχρηστους πολιτικούς,κι' όταν αυτοί τα κάνουν σκατά αναπολώ την χούντα.
    -Είμαι δημ υπαλ. αναθεματίζω το Δ.Ν.Τ. κι'αυτούς που το έφεραν,λησμονώντας ότι χωρίς τα φράγκα που έφεραν αυτοί θα γινόταν στάση πληρωμών και θα 'παιρναν τα τέτοια μου.
    -Ειμαι ξενοδόχος,από παροχές στον πελάτη μηδέν,έχω τις τιμές στα ύψη και περιμένω τον ίδιο αριθμό επισκεπτών με τα προηγούμενα χρόνια.
    -Είμαι τηλεθεατής,βλέπω με τις ώρες ότι αηδία σήριαλ και reality show,και μετά βγαίνω και τα χώνω σε συζητήσεις ότι δεν αξίζει να βλέπει κανείς τηλεόραση γιατί έχει μόνο σκουπίδια.
    -Μ'αρέσει να με μαστιγώνουν ενώ ταυτόχρονα να βλέπω τον Πάγκαλο στην τηλεόραση να αναλύει την πολιτική κατάσταση της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - Ψηφίζω την Αλέκα γιατί πιστεύω ότι είναι το μέλλον και η λύση σε όλα τα προβλήματα!

    (Το να βλέπεις τον Πάγκαλο, χωρίς το μαστίγωμα, δεν είναι από μόνο του μαζοχισμός;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στέλλα,σχετικά με την Αλέκα το χιούμορ σου είναι εκπληκτικό...
    Για τον Πάγκαλο θα συμφωνήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ evroligouris,
    αλλά είναι το δικό σου σχόλιο και το δικό σου χιούμορ που προκαλεί το δικό μου.
    ΄Οπως έχουμε καταλάβει μόνο το χιούμορ συντηρεί, ακόμη, τη λογική μας και την ψυχραιμία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.