Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Αν διοχέτευαν αλλού την ενέργεια τους….

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του «τελετές μοτοσικλέτας», αν θυμάμαι καλά ο Δημήτρης Χρονάς γράφει κάπου ότι τα παιδιά που παίζουν το κεφάλι τους κορώνα – γράμματα τρέχοντας με 250 χιλιόμετρα την ώρα πάνω σε δύο ρόδες, στις εθνικές οδούς, θα μπορούσαν να είναι οι Κολοκοτρώνηδες κι οι Καραϊσκάκηδες επιδεικνύοντας το ίδιο θάρρος και την ίδια αυταπάρνηση σε άλλες εποχές…
ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑ διαβάζοντας το ρεπορτάζ για τις τελευταίες (μαζεμένες) ληστείες που συνέβησαν στη Θεσσαλία και αλλού: ο περίφημος ληστής με τα «σημειώματα» που «χτύπησε» δυο τραπεζικά υποκαταστήματα στη Λάρισα κι οι ληστές της Αλοννήσου που με κινηματογραφικό τρόπο διέφυγαν με το φουσκωτό…Άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες και όρεξη για δουλειά: σηκώθηκαν ξημερώματα ώστε να είναι στις οκτώ στην τράπεζα, ο ένας μάλιστα «δούλευε» ενώ βρισκόταν σε άδεια (από τις φυλακές βεβαίως, αλλ’ αυτά είναι λεπτομέρειες)…
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως, αυτοί οι άνθρωποι και ωραίες, πρωτότυπες, ιδέες είχαν και διάθεση να τις υλοποιήσουν και μεθοδικότητα και θάρρος ώστε ν’ αναλάβουν το ρίσκο…Αν διοχέτευαν αλλού την δημιουργικότητά τους μπορεί να είχαν κέρδη περισσότερα από τις ληστείες…Μάλιστα, πριν από ένα – δύο χρόνια τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τις χρηματοδοτούσαν γενναιόδωρα και με χαμηλότοκα δάνεια οι τράπεζες, αλλά εμείς εκτός της μανίας μας να διοχετεύσουμε με λανθασμένο τρόπο τη δημιουργικότητά μας, έχουμε τη μανία όταν μας δίνουν φτηνά δάνεια να παίρνουμε σπίτια κι αυτοκίνητα κι όχι να ανοίγουμε επιχειρήσ

2 σχόλια:

  1. Η γυναίκα έβγαλε το κεφάλι απ' την κουζίνα και φώναξε:
    -Γιάννη έλα να φάμε.
    Ο κυρ-Γιάννης,εξηντάρης συνδικαλιστής,άφησε το βιβλίο "Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω"του Ε.Λεμπέση (δώρο από τον αρχηγό του κόμματός του στα γενέθλιά του) και πήγε στην κουζίνα με ύφος σκεφτικό.
    Κάθισε και ανακάτεψε ανόρεχτα το φαγητό του χωρίς να το δοκιμάσει.Η γυναίκα του τον κοίταξε ανήσυχη.
    -Τι έχει,δεν σου αρέσει;
    -Οχι δεν είναι αυτό,αλλά σκέφτομαι...Τόσα αδέρφια εργάτες,άνεργοι,ίσως να μην έχουν ούτε ένα πιάτο φαί.
    Αναστέναξε.Η γυναίκα του τον κατάλαβε.Τον ήξερε καλά πλέον, τόσα χρόνια παλεύοντας για τα συμφέροντα των εργατών και των αδυνάτων είχε γίνει ένα μ' αυτούς.Αυτοί χτυπούσαν,αυτός πονούσε.
    Δεν του είπε τίποτα.Σε λίγο χτύπησε το τηλέφωνο.Το σήκωσε αυτή και φώναξε:-Ελα,ο κυρ-Θόδωρος απ' το κόμμα.
    Αυτός το πήρε,άκουσε για λίγο τον συνομιλητή του και απάντησε:
    -Ναι,καταλαβαίνω ότι πήρατε τα μέτρα που όριζε το μνημόνιο,αλλά κι'εγώ πρέπει να βγω κάτι να πω,αλλιώς θα με πάρουν με τις πέτρες.
    Λοιπόν άκου τι θα γίνει:Θα βγω στα κανάλια να σας τα χώσω,εννοείται απαλα και με τρόπο, θα κηρύξω και μια 24ωρη απεργία κι' όλοι ευχαριστημένοι.
    Ο κυρ-Γιάννης έκλεισε και γύρισε στην κουζίνα.
    -Τι έγινε,τον ρώτησε η γυναίκα του,τον ρώτησες αν είπε του αρχηγού να σε βάλουν στις επόμενες εκλογές υποψήφιο βουλευτή;
    -Οχι,αλλά θα γίνει κι'αυτό.Τώρα με καίνε άλλα.Επεσε το βασικό μεροκάματο στα 592€, η σύνταξη πάει στα 65 χρόνια...Δεν μένει τίποτα όρθιο...
    Αναστέναξε,κι' έσκυψε το κεφάλι.
    Η γυναίκα του τον κοίταξε και βούρκωσε.Είχαν ασπρίσει τα μαλλιά του στους αγώνες,στο πεζοδρόμιο,στα οδοφράγματα.Και τώρα έβλεπε το κόμμα του να γκρεμίζει όσα είχαν χτίσει τόσα χρόνια αγωνιστές σαν τον άντρα της.
    Δεν είπε τίποτα.Το τηλ ξαναχτύπησε.Ηταν ο λογιστής του κι'ήθελε πληροφορίες για την φορολογική του δήλωση.
    -Τι με ρωτάς,είπε ο κυρ-Γιάννης,τα ξέρεις τα εισοδήματα μου.Απ' τον μισθό και τα συμβούλια που συμμετέχω όλα κι' όλα είναι 160.000€.Αυτά είναι όλα,δεν έχω κάτι άλλο να δηλώσω.
    Εκλεισε κια γύρισε σκεφτικός στο σαλόνι.
    Αργούν κι'εκείνες οι εκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρις του Σεπτέμβρη...
    Τρεις του Σεπτέμβρη σήμερα,ιστορική ημερομηνία για τη χώρα.Ημερομηνία που θυμίζει την ειρηνική σοσιαλιστική επανάσταση που άλλαξε την μορφή της χώρας και την μετέτρεψε σε βάθος χρόνου σε μια ευρωπαική,ανεπτυγμένη,ευνομούμενη χώρα.
    Ας δούμε κάποια στοιχεία για τον ΗΓΕΤΗ αυτής της ειρηνικής επανάστασης,και να αποτίσουμε φόρο τιμής στα όσα μας πρόσφερε για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα αυτή την πλατιά δημοκρατία με κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό.
    Ο Αντρέας λοιπόν,έκανε 5 παιδιά(το ένα εκτός γάμου κάπου στη Σουηδία),κατόπιν χώρισε με την κυρα-Μαργαρίτα για να παντρευτεί μια αγωνίστρια του κινήματος,πολύ νεώτερή του,της κλαδικής των αεροσυνοδών.
    Στην πορεία του συνεργάστηκε με πολιτικούς που άφησαν εποχή με το έργο τους:Κουτσόγιωργα,Γιαννόπουλο,Ακη,Λαλιώτη,Παπούλια,Κατσιφάρα,Κουλούρη κ.α.
    Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά του γνωρίσματα:
    -Αγάπησε τον λαό, κι'ο λαός τον αγάπησε.Την δεκαετία του '80 διόρισε 800.000 πολίτες στο δημόσιο.
    ΄-"Φάγαμε ψωμί απ'τα χέρια του" λένε ακόμη οι μεγαλύτεροι.Πράγματι,το δημόσιο χρέος από 40% του Α.Ε.Π που ήταν το 1981,πήγε στο 80% του Α.Ε.Π το 1990.
    -Είχε αποκτήσει πολύ καλό όνομα στην αγορά κι'όλοι του δάνειζαν.Από προσωπικά δάνεια(Παπούλιας,Κατσιφάρας του είχαν δανείσει άτοκα τότε που έχτιζε ένα σπίτι κάπου στην Αττική)μέχρι δάνεια για την χώρα,τα οποία έπαιρνε ασύστολα και κατά συρροή.
    -Συναναστράφηκε με ηγέτες παγκόσμιας ακτινοβολίας όπως ο δικτάτορας Ιντι Αμίν(για τον οποίο είχε πει ότι δεν είναι δικτάτορας αλλά τον επιβουλεύονται οι ξένες δυνάμεις της δύσης),ο Μ.Καντάφι(για τον οποίο είπε ότι δεν έχει δικτατορία στη χώρα του αλλά μία παραλλαγή του πολιτεύματος των αρχαίων Αθηναίων),τον Τσαουσέσκου,τον Μιλόσεβιτς και πλήθος άλλων φωτισμένων ηγετών.
    Ο μεγαλύτερος γιος του είναι σήμερα πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου ζουν πολίτες οι οποίοι ξέρουν να εκτιμήσουν έναν ικανό πολιτικό,και έχουν αναδείξει πολλούς τέτοιους.
    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.