Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για το παιδί του Πασχάλη!...

ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ της προεκλογικής περιόδου (όταν ο κ. Καραμανλής έχοντας πλήρη συναίσθηση του σε πόσο οικτρή οικονομική κατάσταση επρόκειτο να παραδώσει τη χώρα, μιλούσε για την αναγκαιότητα να ληφθούν σκληρά μέτρα) είναι περίπου έξι μήνες τώρα που συζητάμε σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους για την κατάσταση της οικονομίας μας. Ιδίως το τελευταίο τρίμηνο, τα τηλεοπτικά δελτία των οκτώ είναι ο εφιάλτης της ελληνικής οικονομίας: τη μια μέρα ετοιμάζονται να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, την άλλη μας κρατάνε γιατί αν μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη θα χάσει το ευρώ… Τη Δευτέρα χρεοκοπούμε, την Τρίτη μας στηρίζουν υπό προϋποθέσεις, την Τετάρτη τραβάνε το καλώδιο από την πρίζα οι κερδοσκόποι, την Πέμπτη μας δίνουν το φιλί της ζωής… Αλλά και τέτοια ζωή, τι να την κάνουμε: το πρωί κινδυνεύει ο 14ος μισθός, το μεσημέρι δεν απειλείται και το βράδυ μαθαίνουμε ότι το τι θα συμβεί με τον 14ο μισθό θα το μάθουμε τον Μάρτιο, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι η απόφαση: που θα ληφθεί τότε, δεν θα αναθεωρηθεί τον Μάιο… Τουτέστιν ζήσε Μάη μου!..
ΚΙ ΕΝΩ η αναζήτηση των λύσεων ως προς τα δημοσιονομικά (παράμετροι των οποίων είναι όλα τα ανωτέρω) κινείται σχεδόν στο επίπεδο της υστερίας, έρχεται η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου κι αντί να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης με την ανάδειξη της σε πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής ζωής της χώρας, αποφασίζει να συστήσει εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθούν οι ευθύνες εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό μπάχαλο! Όπερ σημαίνει: αντί να κοιτάξουμε να αποφύγουμε τον γκρεμό, θα καβγαδίσουμε πάνω στο χείλος του, για το πώς φθάσαμε ως εδώ…
Η ΥΠΟΘΕΣΗ θυμίζει λίγο Πασχάλη. Την ιστορία δηλαδή του εξώγαμου παιδιού του γνωστού τραγουδιστή, που, ενώ όλη η Ελλάδα πλέον ξέρει πως είναι δικό του, ο ίδιος ζητάει ένα δεύτερο τεστ DNA !.. Ομοίως, όλη η Ελλάδα έχει σχηματίσει άποψη για το πώς φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Ξέρει π.χ. ότι η βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου τη δεκαετία του ογδόντα δεν οφείλονταν σε κάποια θεαματική αύξηση του εθνικού πλούτου. Ξέρει επίσης, ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 για νοικοκύρεμα της οικονομίας δεν απέδωσαν. Ακόμη ξέρει ότι η «δημιουργική λογιστική» μας έσπρωξε στο ευρώ. Ξέρει επίσης, ότι η πενταετία Καραμανλή εκτόξευσε το δημόσιο χρέος (που υποσχέθηκε να τιθασεύσει) σε δυσθεώρητα ύψη. Όλη η Ελλάδα ξέρει ακόμη ότι υπάρχει διαφθορά, ότι οι πολιτικοί μας μετέρχονται ποικίλα κόλπα για το φτιασίδωμα της εκάστοτε εικόνας της οικονομίας μας, είτε μέσω μιας συγκεκαλυμμένης απόκρυψης στοιχείων, είτε μέσω των διαφόρων «Γκόλντμαν Σακς» που με το αζημίωτο κρύβουν χρέη κάτω από το χαλί… Όλη η Ελλάδα τέλος, γνωρίζει ότι όλοι οι πολιτικοί εξαγόραζαν πολιτικό χρόνο μέσω των διορισμών στο δημόσιο που δημιούργησαν το σημερινό (και διαρκές όσο δεν θα αλλάζει η νοοτροπία μας) αδιέξοδο στην οικονομία…
ΓΙΑ ΟΛΑ τα παραπάνω, όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά κρίθηκαν και ξανακρίθηκαν κι ορισμένες πλήρωσαν ακριβά την πολιτική τους: ο καταποντισμός της κυβέρνησης Σημίτη στις εκλογές του 2004 και η κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή το περασμένο καλοκαίρι είναι χαρακτηριστικά δείγματα του πως αντιδρά το εκλογικό σώμα. Ούτε η «δημιουργική λογιστική» έσωσε τον Σημίτη, ούτε το άλλοθι της παγκόσμιας κρίσης τον Καραμανλή… Πλήρωσαν τοις μετρητοίς τα λάθη τους κι αυτό αναλύθηκε πλήρως από έγκριτους και μη έγκριτους αναλυτές… Συνεπώς, τι άλλο θα προσφέρει η Εξεταστική Επιτροπή;
ΤΟ ΤΙ ΘΑ προσφέρει, όλοι μας μπορούμε να το καταλάβουμε. Η οικονομία μας για άλλη μια φορά θα είναι η αφορμή για τη διασταύρωση επιχειρημάτων περί της συμμετοχής του ενός (ΠΑΣΟΚ) και του άλλου (ΝΔ) ή και των δύο (σύμφωνα με την Αριστερά) στη διαμόρφωση του σημερινού μπάχαλου. Τι άλλο θα προσφέρει; Όχι λύσεις για το οικονομικό αδιέξοδο βέβαια… «Θα μπουν κάποιοι στη φυλακή» λένε κάποιοι… Για ποιο πράγμα ακριβώς; Για τα λάθος στοιχεία που έδωσε στη Γιουροστατ η ΝΔ ή για τη δημιουργική λογιστική του ΠΑΣΟΚ; Μήπως για το «πελατειακό κράτος» που εξίσου υπηρετούν όλα μας τα κόμματα (τα δύο μεγάλα με το βόλεμα των ημετέρων και η Αριστερά με την υπεράσπιση των «κεκτημένων» αυτών των βολεμένων); Μήπως θα μπουν κάποιοι στη φυλακή επειδή έκλεψαν; Αστεία πράγματα… Εδώ ο Τσουκάτος προσφέρθηκε οικειοθελώς κι ούτε οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έσπευσαν να επιδιώξουν την τιμωρία του!..
ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ in grosso modo την γνωρίζουμε όλοι… Όλοι γνωρίζουμε επίσης το τι πρόσφεραν μέχρι σήμερα οι εξεταστικές… Εκτός κι αν η Εξεταστική που προτείνει τώρα η κυβέρνηση ξεφύγει από τον αρχικό σχεδιασμό και λειτουργήσει ως καταλύτης για το πολιτικό μας σύστημα… Δεν απέχει και πολύ ο πολίτης από το να τους απαρνηθεί όλους… Και τότε θα αποδειχθεί ότι η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που σήμερα αμφισβητούμε, μπορεί να ήταν το αναγκαίο κακό για τη συντέλεια του κόσμου!.. Του πολιτικού κόστους βεβαίως…

5 σχόλια:

  1. Και γιατί, παρακαλώ, σας πειράζει τόσο πολύ η σύσταση μίας ακόμη εξεταστικής επιτροπής; Πότε οι εξεταστικές επιτροπές, που συστήθηκαν κατά καιρούς, έβλαψαν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις αφού κανείς δεν τιμωρήθηκε και οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο;
    Αντιθέτως, οι εξεταστικές επιτροπές είναι χρήσιμες γιατί προσφέρουν:
    1)στις τσέπες των βουλευτών που συμμετέχουν σαυτές
    2)στα πορτοφόλια των υπαλλήλων της βουλής που ασχολούνται με το γραφειοκρατικό μέρος
    3)στους δημοσιογράφους που βρίσκουν θέμα προς συζήτηση στις εκπομπές τους και προς ανάλυση στις εφημερίδες τους
    4)στους ψηφοφόρους που ασχολούνται και τσακώνονται για το ποιός φταίει(όχι εμείς, εσείς)
    5)στην Αλέκα που θα απαξιώσει για εκατομμυριοστή φορά τα δύο κόμματα εξουσίας που είναι ίδια και απαράλλακτα(αυτηνής πρέπει να της κάνουμε πλάκα κάποια φορά και να συνεννοηθούμε όλοι μαζί να την ψηφίσουμε για πρωθυπουργό)
    κλπ. κλπ. κλπ.

    Υ.Γ.Κατά την άποψή μου και Πασχάλης, αν ήξερε να φερθεί πιό έξυπνα, αντί να τρέχει στα δικαστήρια, θα έπρεπε να αναθέσει το θέμα του σε μία εξεταστική επιτροπή που κάποια στιγμή θα τον απάλλασσε, θα το έβαζε στο αρχείο αποφαινόμενη ότι κανείς δεν φταίει και θα του στοίχιζε και φθηνότερα από τον Κούγια.
    ....
    Θα μάθατε, φαντάζομαι, ότι η εξεταστική επιτροπή που συνέστησαν οι 'Αγγλοι για να διερευνήσει τις σπατάλες των βουλευτών σε βάρος των φορολογουμένων- αποφάσισε ήδη- και υποχρεώνει τους ενόχους να επιστρέψουν τα χρήματα και ορισμένοι απο αυτούς απειλούνται και με φυλάκιση.
    Νομίζω όμως ότι, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνετε πιο πάνω, πολύ θα το γουστάραμε αν μπορούσε να γίνει κι εδώ κάτι παρόμοιο. ΄Οχι να μπούν υποχρεωτικά φυλακή κάποιοι, αλλά να αρθεί η ασυλία τους, να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης(ή ανευθυνότητας) τους και να κατασχεθούν και μερικές περιουσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα
    κατα καιρους κατακεραυνωνετε τους Δ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ με τα δικασας μοναδικα επιχειρηματα.
    αλλα.. ξερετε τι διαπιστωνω?
    επ'ουδενι δεν θα μπορουσατε να κανετε για Δ.Υ. δηλ. να καθεστε σε ενα γραφειο με στοιβα χαρτια με εναν υπολογιστη να παιρνει φωτια και να εχετε ταυτοχρονα να εξυπηρετειτε και τους φορολογουμενους πολιτες μας..
    γιατι? κρινοντας απο την μη τακτικη ενημερωση του blog σας διαπιστωνω οτι διακατεχεστε απο μια αναβλητικοτητα μια νωθροτητα και μια διαθεση μη αμεσης ανταποκρισης στο ενδιαφερον των φιλων σας για ενημερωση μεσω του blog σας.
    με λιγα λογια με τα "λογια μπαλα μπαλα και τα χερια ξεραμαρα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Y.Γ.
    διακατεχομενος και απο ενα πνευμα αντιλογιας και αμφισβητησης των παντων σιγουρα δεν θα ειχατε τον πρεπον σεβασμο στην ιεραρχια και θα αναγκαζατε την διοικηση να ασχολειτε τακτικα μαζι σας με ΕΔΕ.

    jim adams

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι αδικείτε τον οικοδεσπότη μας γιατί η σχέση του με το μπλογκ του είναι ακριβώς η σχέση ενός ΔΥ με την Υπηρεσία του και τους πολίτες, όπως εσείς περιγράφετε πιο πάνω (αναβλητικότητα, νωθρότητα, μη διάθεση άμεσης ανταπόκρισης στο ενδιαφέρον των φίλων του).
    ΄Οσον αφορά τον πρέποντα σεβασμό στην ιεραρχία που θα ανάγκαζε τη διοίκηση να ασχολείται τακτικά μαζί του με ΕΔΕ, ξέρετε κανέναν που να τιμωρήθηκε ή να έχασε τη δουλειά του στο Δημόσιο γιαυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=OmCRUXhhn7E
    kai
    http://www.youtube.com/watch?v=LGuPJP8MyoE

    ειμαι κι εγω απο εκεινους που ειδαν την συνεντευξη.

    ειναι πολυ μπροστα ο τυπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.