Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Αντί των
εφοπλιστών,
   η μεσαία τάξη…




ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ στους δανειστές η κυβέρνηση που ήθελε να σκίσει το μνημόνιο και να βάλει τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλη; Σύμφωνα με τις διαρροές, αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων, αύξηση στους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ, αύξηση στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση του «επάρατου» ΕΝΦΙΑ και το 2015 και άλλα πολλά που χαρακτηρίζονται «φοροεπιδρομή» ή «φοροκαταιγίδα» στην δημοσιογραφική αργκό…
ΤΑ ΕΙΧΕ υποσχεθεί ολ’ αυτά η κυβέρνηση προεκλογικώς ή στις προγραμματικές της δηλώσεις; Όχι βέβαια…Αναγκάστηκε να τα προτείνει, εξ’ αιτίας της «αδιάλλακτης στάσης» των δανειστών, που σύμφωνα με την αφήγηση των κυβερνητικών στελεχών, «θέλουν να φτωχοποιήσουν κι άλλο τον ελληνικό λαό και να τον τιμωρήσουν που ψήφισε αριστερή κυβέρνηση…». Τι είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση πριν τη «στριμώξουν» οι αδιάλλακτοι δανειστές; Ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ που είναι άδικος φόρος και πλήττει τα λαϊκά στρώματα, ότι θα καθιερώσει αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για να μην πλήττονται τα φτωχά νοικοκυριά κι ότι θα καταργήσει τα προνόμια των εφοπλιστών που σκανδαλωδώς απαλλάσσονται των φορολογικών τους υποχρεώσεων…
ΣΩΣΤΑ; Σωστά…Τι είδαμε στο πλαίσιο του «πάρε – δώσε» των προτάσεων δανειστών – ελληνικής κυβέρνησης, τις προηγούμενες ημέρες; Ν’ ανεβοκατεβαίνει ο ΦΠΑ απ’ το 6% στο 11%, από το 9% στο 13% και από το 13% στο 23%...Είδαμε επίσης, ν’ ανεβοκατεβαίνει το όριο των κερδών των επιχειρήσεων που θα διπλοφορολογηθούν από το ένα εκατομμύριο στις πεντακόσιες χιλιάδες…Είδαμε να παζαρεύεται φόρος 29% στις επιχειρήσεις (από 26%) και να προτείνεται η προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς από το 55% στο 100%!...Και δεν ακούσαμε κουβέντα γι’ αυτό που η κυβέρνηση της Αριστεράς είχε κάνει σημαία προεκλογικώς: τη φορολόγηση των εφοπλιστών!...
«ΘΑ ΤΟ δεχόντουσαν οι δανειστές;» είναι το εύλογο ερώτημα…Όχι θα απαντούσε η αριστερή αφήγηση, δεδομένου ότι τους έχει «χρεώσει» τόσο «νεοφιλελευθερίστικη» λογική που θεωρεί ότι όλα όσα προτείνουν στοχεύουν στην φτωχοποίηση των λαών και στην προστασία του «μεγάλου κεφαλαίου»…Δεν είναι έτσι όμως…Οι δανειστές όχι απλώς, θα το δεχόντουσαν αλλά θα το πανηγύριζαν κιόλας, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι αυτοί μας έδωσαν τη λίστα «Λαγκάρντ» για τη φορολόγηση των πλουσίων (γι’ αυτό και φέρει το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ άλλωστε) κι ότι μας εγκαλούν δημοσίως και για την φοροδιαφυγή των εκατομμυριούχων και για την ευνοϊκή μεταχείριση προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο…
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εφημερίδα Bild, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, υπογραμμίζει πως οι Έλληνες εφοπλιστές και οι οικογένειές τους έβγαζαν και συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά με κρουαζιέρες και φορτηγά πλοία, ενώ δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. «Μέσω κουρέματος, η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους με έως και 160 δισ. ευρώ. Ωστόσο πολλοί πλούσιοι της χώρας δεν έχουν κληθεί ακόμη να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Πρόκειται για τους Έλληνες εφοπλιστές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι έβγαζαν και συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά με κρουαζιέρες και φορτηγά πλοία. Και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. Μάλιστα, επικαλούμενη το άρθρο 107 του Συντάγματος, στη βάση του οποίου προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλοιοκτήτες, η Bild σημειώνει: «Το άρθρο 107 του ελληνικού συντάγματος εγγυάται: τα κέρδη των εφοπλιστών (που πρόσφατα ανήλθαν στα 17 δισ. ευρώ), είναι αφορολόγητα. Όπως επίσης και τα κέρδη από την πώληση πλοίων. Ακόμη και τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία των εφοπλιστών δεν φορολογούνται. Μίνι φόροι προβλέπονται μόνον για τα φορτηγά πλοία (ανάλογα με τη χωρητικότητα του πλοίου)».
ΜΕ ΤΟΥΣ Έλληνες εφοπλιστές και την τύχη που έχουν να ζουν στην Ελλάδα και τους «Έλληνες του Λονδίνου» ασχολήθηκε πρόσφατα επίσης με εκτενή της άρθρα η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Στο ένα από τα δύο άρθρα γίνεται λόγος για τον «ομφάλιο λώρο» μεταξύ κράτους και εφοπλιστών και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «για να ζεις με άνεση στην Ελλάδα, είναι καλύτερα να μένεις στην αφάνεια». Η εφημερίδα επισημαίνει πως κανένας πολιτικός δεν έχει τολμήσει να τα βάλει με τους εφοπλιστές οι οποίοι εν μέσω κρίσης μένουν ανέγγιχτοι από φορολογικής απόψεως. «Ο δεσμός αυτός είναι το άρθρο 107 του Συντάγματος» που εξαιρεί τους εφοπλιστές από τη φορολογία επί των κερδών, στην οποία υποχρεώνεται ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος, ενώ επιβάλλεται μόνο μια ειδική φορολογία επί του τονάζ του στόλου. «Ακόμα και οι διαδηλωτές στους δρόμους συνδέουν τους εφοπλιστές με την πλουτοκρατία και την κυβέρνηση των εχόντων, όμως το προνομιακό καθεστώς τους δεν αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές απαλλαγές της Εκκλησίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί το μήνυμα. Κανείς από τους ηγέτες της Ελλάδας δεν θα ήθελε να δει τους εφοπλιστές – που συνεισφέρουν κατά 6% στο ΑΕΠ – να εγκαταλείπει τη χώρα» προσθέτει…
           ΘΑ περίμενε κανείς, ότι μια «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση θα ξεκινούσε από εκεί…Αν μη τι άλλο, για να είναι συνεπής στις διακηρύξεις της…Για να μην αποδεικνύεται «μία από τα ίδια» μ’ εκείνους που κατέκρινε…Όμως, όπως αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις πλέον με πρωταγωνίστρια την παρούσα κυβέρνηση, η επαφή της με την πραγματικότητα αποδεικνύει πόσο αφελής και επιπόλαιη υπήρξε στις προεκλογικές (και όχι μόνο) προσεγγίσεις της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.