Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η τράπεζα Πειραιώς και ο Σισέ….

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ότι, μια μέρα της επόμενη εβδομάδας ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος καλεί τους δημοσιογράφους στο γραφείο του για να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις. Τους λέει λοιπόν, ότι ο ιστορικός Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για την αγορά του Σισέ από τον Παναθηναϊκό και πρόκειται να καταθέσει προσφορά 5 εκατομμυρίων ευρώ… Η είδηση «σκάει» ως βόμβα στα ποδοσφαιρικά στέκια και η αντίδραση της διοίκησης του Παναθηναϊκού είναι εξίσου ενδιαφέρουσα: «η οικογένεια Βαρδινογιάννη» - αναφέρει – «συζητάει κάθε πρόταση για μεταγραφή ποδοσφαιριστή του ΠΑΟ. Ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, η οικογένεια Βαρδινογιάννη θεωρεί ότι οι μεταγραφικές κινήσεις στο ποδόσφαιρο είναι δείγμα υγείας γιατί αποδεικνύουν ότι η ποδοσφαιρική αγορά δεν πέθανε και γίνονται ακόμα επενδύσεις»…
ΤΗΝ επόμενη μέρα οι οπαδικές εφημερίδες του Παναθηναϊκού οργιάζουν: «ΠΟΥΛΑΕΙ τον Σισέ αντί πινακίου φακής», «ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ τον Γάλλο», «Κάτω τα χέρια από τον Σισέ», «Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της Παναθηναϊκής περιουσίας», «Δωρίζουν τον Σισέ στον Μπέο»… Και άλλα παρόμοια… Στο Βόλο, όλοι πανηγυρίζουν για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας μεταγραφής, με εξαίρεση την Αριστερά που προβληματίζεται για τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν στη επίθεση του Ολυμπιακού Βόλου γιατί «ο Σισέ αξίζει για τρεις επιθετικούς μαζί» κατά δήλωση του προπονητή της ομάδας…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ κείμενο – οφείλω να σας εξομολογηθώ - γράφεται υπό θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου… Άρα, ο αναγνώστης διαβάζοντας το, δικαιολογημένα συμπεραίνει ότι «έσφιξαν οι ζέστες» και ο υπογραφόμενος λάλησε… Δεν φταίνε οι ζέστες όμως, αλλά η αδυναμία μας να εκτιμήσουμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Και όχι βέβαια τις αθλητικές, αλλά τις υπόλοιπες που επηρεάζουν πολύ περισσότερο τη ζωή μας… Κι έρχομαι στο κυρίως θέμα…
ΟΠΩΣ ακριβώς μια πρόταση Μπέου για τον Σισέ δεν σημαίνει ότι πουλήθηκε, έτσι και μια πρόταση Σάλλα για εξαγορά ποσοστών της ΑΤΕ και του ΤΤ δεν σημαίνει ότι έχουμε αγοραπωλησία… Ο πρόεδρος της Πειραιώς έκανε μια προσφορά κι η κυβέρνηση τη χαιρέτησε ως μήνυμα κατά της ακινησίας της αγοράς… Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ως προς το μέγεθος του ποσού της προσφοράς κι εκείνου που θα αντιπροτείνει με τη βοήθεια των ειδικών, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης… Κανείς δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται ώστε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση αντιθέτως ο κ. Σάλλας εγγυήθηκε από την πρώτη στιγμή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας… Όλα αυτά, προφανώς, θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών που έχουν ως γνωστόν διαφορετικές η κάθε μία ευαισθησίες… Όταν καταλήξουν θα κριθεί αν είναι «ξεπούλημα» ή όχι, αν το ποσό είναι «πινάκιο φακής» κι αν η διαβεβαίωση για τις θέσεις εργασίας ήταν μια απατηλή υπόσχεση…
ΩΣ ΤΟΤΕ, όλοι οφείλουμε να καταθέτουμε τον προβληματισμό μας για το γεγονός, αλλά σε καμία περίπτωση να μην βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα σαν κι αυτά που ένιοι πολιτικοί αρθρώνουν με απίστευτη ελαφρότητα, στα «παράθυρα» και στα μπαλκόνια. Ακούγοντας π.χ. τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέσαι αν διαφωνεί με την πώληση ή με την τιμή. Γιατί είναι άλλο να διαφωνείς με την πώληση κι άλλο με την τιμή. Κι όταν εμφατικά αναφέρεσαι σε «πινάκια φακής», προφανώς δηλώνεις «ανοιχτός» σε καλύτερες προσφορές… Καθόλου άσχημο για το βιογραφικό σου, αν είσαι οπαδός του Παναθηναϊκού και έχεις ως πρότυπο τον προκάτοχό σου στην ηγεσία του κόμματος…
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: είναι πρόωρο να κρίνουμε μια πρόταση ως deal, όταν δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση ως προς τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας. Και μπορεί στο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής φλυαρίας (που, κατά τον Έκο, είναι υποκατάστατο της πολιτικής φλυαρίας) αυτό να γίνεται κατά κόρον (δείτε πόσους παίκτες «έφεραν» κι αυτό το καλοκαίρι οι τίτλοι των εφημερίδων στην Ελλάδα!) αλλά στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης, κάτι τέτοιο συνιστά έλλειψη σοβαρότητος…

3 σχόλια:

  1. Θα σας πω πως αντιλαμβάνομαι τα συμβαίνοντα της εποχής με μια παραβολή:Πήγαν κάποτε σε μια ταβέρνα 11 εκατομμύρια άνθρωποι να φάνε.Μερικοί πήραν αστακό και χαβιάρι,άλλοι πήραν κοτόπουλο και μερικοί την έβγαλαν με σκέτο ψωμί.ΟΛΟΙ ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΤΙ.Κάποια στιγμή αυτοί που έφαγαν τους αστακούς μπήκαν στις κουρσάρες τους και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν μία.Σε λίγο ήρθε ο λογαριασμός για το τσιμπούσι.Μερικοί διαμαρτυρήθηκαν,γιατί να πληρώσουν για τους άλλους κι'έκαναν να φύγουν για την έξοδο,αλλά ήταν πλέον αργά.Οι σερβιτόροι είχαν φράξει με τα κορμιά τους τις εξόδους του μαγαζιού.Η φυγή πλέον φάνταζε αδύνατη.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.
    Κάθε ομοιότητα της ιστορίας με πρόσωπα και καταστάσεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ συμπτωματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι οι αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, των αγροτών, των εργαζομένων κλπ.ήταν ακαραιαίες. Κι εγώ αναρωτήθηκα γιατί, αφού μόνο η πρόταση υπήρξε και όχι η αποδοχή από την κυβέρνηση. Την απάντηση την πήρα την επομένη όταν οι εφημερίδες έγραψαν για τα υποθηκευμένα χωράφια, τα δάνεια και διάφορα άλλα που υπάρχουν ως χρέη στην ΑΤΕ. Για το ΤΤ δεν ξέρουμε τίποτε αλλά δεν είναι απίθανο να μάθουμε και για αυτό για δάνεια απλήρωτα, ανεξόφλητα και χαρισμένα.
    Μήπως λοιπόν αυτές οι αντιδράσεις έχουν σχέση με το ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα απαιτήσει να του εξοφληθούν τα χρωστούμενα και ότι τέλος το πανηγύρι με τα χρέη που χαρίζονται ή παγώνουν; Και που εμείς οι υπόλοιποι -χωρίς να το συνειδητοποιούμε-τα έχουμε πληρώσει και εξακολουθούμε να τα πληρώνουμε και με το παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ
    1)Αλλαγή στα κοινωνικά σχόλια.Ολα τα κοινωνικά σχόλια γίνονται στη βάση της κρίσης.
    π.χ.α)Γυναικεία παρέα...-Που να στα λέω χρυσή μου...Πολύ κρίση...Να φανταστείς η Σούλα πήγε να αγοράσει τσάντα από μαύρο,στον πεζόδρομο,επειδή ήταν σε φθηνή τιμή.Εκεί φτάσαμε...Βέβαια πάνω στο παζάρι γνωρίστηκε με τον μαύρο και πήγαν στο ξενοδοχείο.Ενώ περίμενε,η φουκαριάρα,να δει κανένα δαυλοστύλιαρο,μ'αυτό που είδε έπαθε εγκεφαλικό...Τελικά αυτό που λένε για το χρώμα και το μέγεθος μόνο φήμη είναι...
    β)Ανδρική παρέα...-Που να στα λέω φίλε...Επεισα τη γυναίκα μου να μην πάμε μαζί στο συνέδριο...Η κρίση μεγάλη,τα έξοδα πολλά...Τελικά δεν θα έρθει και θα πάω με το αίσθημα.Ευτυχώς η γυναίκα μου,η Σούλα,δεν ψυλλιάστηκε τίποτα...Ξέρεις στο θέμα της απιστίας δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της...
    2)Αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες.
    π.χ. Ο βουλευτής μπήκε στο σπίτι με δυο τσάντες ψώνια απ'το σούπερ-μάρκετ.Η γυναίκα του τα έβγαλε στον πάγκο και τον κοίταξε απορημένη:
    -Καλά,εσύ όταν ψώνιζες οργίαζες.Τι χαβιάρι...Τι πατέ...Εφερνες τα καλύτερα.Τώρα έφερες κάτι προσφορές...Κάτι 2σε1...
    Αναστέναξε η γυναίκα.Αυτός κάθησε στην πολυθρόνα,και πήρε ύφος απολογητικό.
    -Είναι απλό,αγαπητή μου.Τώρα λόγω της κρίσης,όταν μπαίνω να ψωνίσω τους βλέπω όλους μαζεμένους στα φθηνά προιόντα,στα προιόντα ετικέτας.Το τμήμα ντελικατέσεν είναι μόνιμα άδειο.Εχει αραχνιάσει.Ετσι και με δουν να ψωνίζω από 'κει,θα με πάρουν με τις πέτρες.Μην ξεχνάς ότι αυτοί είναι ψηφοφόροι.Ψωνίζω απο 'κει για να δείξω ότι είμαι ένας απ'αυτούς.Τι να κάνω...Ας όψεται η κρίση...
    3)Αλλαγή στον τιμοκατάλογο του "Γρηγορόσημου".
    π.χ. Ο πολίτης στάθηκε στο γραφείο του πολεοδόμου,σε μια υπηρεσία στην Αττική,του έδωσε δειλά τα έγγραφα που κρατούσε,και κάθισε σεμνά όση ώρα ο πολεοδόμος φυλλομετρούσε τα έγγραφα.Αυτός κάποια στιγμή γύρισε στον πολίτη:
    -Λοιπόν,τα χαρτιά σας είναι εντάξει για την οικοδομική άδεια.Επειδή υπάρχει ένα προβληματάκι με το δασαρχείο θα μου δώσετε 5.000 € για να λυθεί οριστικά το θέμα σας.
    Ο πολίτης ανακάθισε ανήσυχα στην καρέκλα.
    -Μα πέρισυ ο μπατζανάκης μου έχτισε στην ίδια περιοχή και του ζητήσατε μόνο 3.000 €
    Ο προιστάμενος χαμογέλασε με κατανόηση.
    -Ξέρετε από πέρισυ άλλαξαν πολλά.Εχουμε τρομακτική μείωση στις αποδοχές μας,λόγω κρίσης,και αυτό το κόστος είμαστε υποχρεωμένοι να το μετακυλίσουμε στον πελάτη.Είστε άνθρωπος της αγοράς και πιστεύω ότι το κατανοείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.